Prim ajutor si tratament in caz de inec

Publicat: 19 Ianuarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tratament la domiciliuScopul tratamentului consta in salvarea victimei si inceperea suportului vital de baza. In cazul unui pacient aproape inecat, cu cat este salvat mai rapid si inceputa resuscitarea cardio-pulmonara, cu atat sansele se supravietuire cresc. Este importanta asigurarea sigurantei salvatorului.

Masuri pentru salvarea unei victime cazuta in apa

- aruncarea unei funii cu un capat de prindere
- folosirea unui bat lung
- aducerea unei barci langa victima si remorcarea pana la mal. A nu se incerca mutarea victimei in barca deoarece exista riscul de a rasturnare a barcii. Apa prea rece poate impiedica victima de a apuca obiecte sau a ajunge la ele pentru a se salva.
- se poate incerca salvarea prin inot pana la victima numai in cazul in care salvatorul este antrenat pentru asa ceva. A nu se incerca acest lucru daca salvatorul nu se simte in stare. Se poate ineca impreuna cu victima.
- daca se incearca o salvare in apa, se recomanda apropierea prin spatele victimei si incercarea de linistire a acesteia. Daca victima este foarte speriata, poate trage salvatorul in apa.
- se recomanda trecerea unui brat pe sub barbia victimei si mentinerea capului la suprafata apei; in cazul in care se suspicioneaza leziune de coloana cervicala, capul-gatul si trunchiul se vor tine in linie dreapta.
- cea mai buna optiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scandura.

Masuri de salvare in cazul caderii in apa printr-o ruptura de gheata

- este interzisa deplasarea pe gheata pentru a incerca salvarea victimei
- aruncarea unei funii sau a unui bat pentru a scoate victima afara si deplasarea pe gheata pe burta pentru repartizarea greutatii
- evitarea incercarii de catarare pe marginile ghetii deoarece acest lucru va duce la o noua ruptura a ghetii
- daca victima este inconstienta, se va lega o funie de incheietura mainii salvatorului, se fixeaza celalalt capat si apoi deplasarea acestuia de burta pentru a ajunge la victima
- o alta tehnica consta in formarea unui lant din oameni, fiecare contribuind la salvarea victimei.

Primul ajutor in cazul unei victime aproape inecate

- Primul ajutor in cazul unei victime aproape inecata consta in administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fara a agrava o potentiala leziune de coloana cervicala
- Daca victima nu respira, se va incepe imediat respiratia gura-la-gura; aceasta include si respiratia gura la gura efectuata in apa
- in timpul deplasarii catre mal a victimei se va asigura ventilatia la fiecare 5 secunde
- in cazul in care caile respiratorii sunt obstruate, se va efectua manevra Heimlich pentru dezobstructie, prin plasarea degetelor in forma de pumn la nivelul stomacului victimei si crearea unei presiuni la nivel abdominal; manevra se efectueaza pana la dezobstructia cailor aeriene
- compresiile toracice sunt dificil de efectuat in apa in cazul in care nu exista o suprafata plana, ele se vor efectua cand aceasta este disponibila
- odata ajunsi la mal, se va reevalua respiratia si circulatia pacientului (pulsul si bataile cardiace). In cazul in care pacientul prezinta respiratie si circulatie normale fara a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul in pozitie de siguranta (intins pe burta, bratele intinse la nivelul umerilor si indoite, capul intr-o parte si piciorul de aceeasi parte indoit in unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a mentine caile aeriene libere si a asigura drenajul apei inghitite. Daca pacientul nu respira, se va incepe resuscitarea cardio-pulmonara (respiratie gura la gura si compresii toracice) pana la sosirea salvarii sau pana persoana incepe sa respire.
- prevenirea hipotermiei prin indepartarea hainelor ude si invelirea in paturi calde
- supravegherea pacientului pana la sosirea personalului medical autorizat.

Tratament medical


Un pacient fara simptome dupa un episod de inecare va fi observat intr-un departament de primiri urgente timp de 6-12 ore si va fi chemat la control in urmatoarele zile.

Pacientul cu simptome va fi tratat astfel:
- resuscitare cardio-pulmonara daca nu respira
- administrare de oxigen
- intubatie si ventilatie asistata daca pacientul nu respira corespunzator
- administrare de lichide calde intravenos in cazul in care pacientul are hipotensiune si/sau hipotermie
- montarea unei sonde nasogastrice pentru scaderea distensiei gastrice care poate produce varsatura
- imobilizarea coloanei cervicale cu un guler cervical in cazul in care se suspicioneaza leziune de coloana cervicala
- monitorizare invaziva daca persoana are disfunctie cardiaca sau respiratorie
- administrarea de bronhodilatatoare pentru diminuarea spasmului bronsic
- antibiotice pentru prevenirea infectiei pulmonare
- corticosteroizi pentru scaderea inflamatiei pulmonare
- tratamentul socului si hipotermiei
- oxigenoterapie hiperbara
- ingrijire suportiva si sfatuirea pacientului si a familiei acestuia.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de inconstienta Ce este inecul uscat sau inecul secundar si cum poate fi prevenit? Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Operatia pentru epilepsie Refluxul gastro-esofagian Accidentul vascular cerebral (AVC) Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? Cum alegi un medic bun - sfaturi si recomandari Sindromul post-polio Convulsiile Parkinson Boala de reflux gastroesofagian Scleroza multipla Paralizia cerebrala Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?