Prim ajutor in caz de electrocutare (soc electric)

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tratament la domiciliu



Curentul electric poate determina atat arsuri superficiale (la locul de intrare si iesire) cat si leziuni ale organelor interne.
Socurile electrice de scurta durata, de intensitate redusa, care nu determina simptome si nici arsuri ale tegumentului, nu necesita tratament.
In cazul socurilor de intensitate ridicata sau a celor care au determinat arsuri tegumentare, se recomanda consult medical de urgenta. Medicul va evalua arsurile arcului electric.


Primul ajutor pana la sosirea medicului consta in:
- intreruperea sursei de curent electric, fara a atinge victima sau sursa de curent cu mainile goale; se vor folosi manusi izolante sau un material (lemn, plastic, cauciuc) electroizolant pentru a indeparta sursa de curent
- daca victima este in stop cardio-respirator se poate ulterior tenta resuscitarea cardio-respiratorie, dar numai dupa intreruperea sursei de curent (altfel exista pericolul de electrocutare a salvatorului)
- daca sunt prezente puls si respiratie spontana, victima va fi asezata in pozitia de siguranta si supravegheata pana la sosirea echipajului medical.

Tratament medical


Tratamentul depinde de severitatea arsurii si de natura altor traumatisme gasite.

Arsurile se trateaza in functie de severitatea lor.
- Arsurile minore pot fi tratate local cu crème cu antibiotic si pansament steril.
- Arsurile mai severe pot necesita interventie chirurgicala pentru curatarea ranii sau chiar aplicarea unor grefe de piele.
- Arsurile severe ale bratelor, picioarelor sau mainilor pot necesita interventie chirurgicala pentru indepartarea musculaturii afectate sau chiar amputatie.

Alte traumatisme pot necesita tratament.
- Leziunile oculare pot necesita examinare si tratament adecvat din partea medicului oftalmolog.
- Fracturile osoase necesita montarea de atele, gips sau interventie chirurgicala pentru reducerea fracturilor osoase.
- Leziunile organelor interne necesita monitorizare si eventuala interventie chirurgicala.


Citeste si despre:

Primul ajutor in situatii de urgenta Ce implica defibrilarea si cine o poate face? Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Defibrilatorul automat poate salva vieti Sindromul de tunel carpian Patologie traumatica - plagi si contuzii Primul ajutor in cazul arsurilor Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Electrocardiograma Paresteziile, amortelile si pierderea sensibilitatii Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Socul Socul cardiogen Sindromul de soc toxic Slabeste natural cu soc