Testul sanguin Snew care utilizeaza ADN este util in depistarea cancerului de prostata

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O echipa de cercetatori de la st. George’s (Universitatea din Londra) lucreaza la elaborarea unui nou test sanguin care utilizeaza markeri ADN pentru depistarea celulelor canceroase din prostata care sunt eliberate in circulatia sanguina. S-a reusit demonstrarea faptului ca prin masurarea acestor markeri, poate fi realizat nu numai un diagnostic foarte precis al cancerului ci se poate stabili si gradul de dezvoltare al tumorii, daca este localizata sau s-a extins si devine metastatica.
In plus unii markeri daca sunt activati ofera informatii despre viteza de dezvoltare a cancerului si implicit a momentului oportun de initiere a tratamentului.
La ora actuala metoda curenta de detectare a cancerului de prostata este testarea serica a antigenului prostatic specific (PSA) care are insa o acuratete de doar 50%. Niveluri crescute de PSA apar si in unele afectiuni necanceroase: hiperplazia benigna de prostata, prostatita si uneori chiar si in infectiile tractului urinar.
Acest nou test care poate detecta o celula maligna provenita de la prostata dintr-o mostra cu 100 milioane de celule sanguine are o acuratete de 95%.
In prezent testul este in stadiul de validare, urmand o dezvoltare ulterioara pentru standardizare si configurare iar in cursul anului viitor ar putea fi introdus pe piata.

Citeste si despre:

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Ce este testul prenatal Panorama si cui ii este indicat Teste medicale de care aveti nevoie in functie de varsta Biopsia Cancerul pulmonar De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani Prostata si problemele ei Alimentele contra cancerului de prostata Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Simptomele precoce ale cancerului de prostata