Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh in colaborare cu cei de la Universitatea de Medicina din Taiwan au injectat toxina botulinica de tip A (preparatul numit Botox) la pacientii care sufereau de adenom de prostata (hiperplazie benigna a prostatei) si au constatat ca in urma injectarii toxinei atat simptomele cat si calitatea vietii acestor pacienti s-au imbunatatit considerabil.
Rezultatele au fost obtinute in urma cercetarii efectuate pe un grup de 41 de barbati care prezentau aceasta afectiune.
Profesorul Michael B. de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh a declarat ca „adenomul de prostata afecteaza milioane de barbati in USA”. Acesta a mai declarat ca „aceasta afectiune altereaza calitatea vietii determinand frecvent dificultati la urinat. Din pacate, cele mai frecvente terapii sunt de asemenea si cele mai problematice datorita efectelor sercundare importante precum impotenta. Rezultatele obtinute de echipa noastra de cercetatori sunt incurajatoare, indicand faptul ca Botox ar putea reprezenta in viitorul apropiat un tratament simplu, sigur si eficient pentru adenomul de prostata.”
Pacientii, cu varsta cuprinsa intre 49-79 de ani, care au fost diagnosticati cu adenom de prostata simptomatic si care nu au raspuns la terapiile medicale standard, au beneficiat de injectii cu Botox direct in prostata. 31 de pacienti, reprezentand 75,6% din totalul pacientilor, au prezentat o imbunatatire de aproximativ 30% a simptomatologiei urinare si a calitatii vietii. Aceste imbunatatiri au aparut mai ales in primul an dupa injectarea cu Botox la o parte din pacienti. 4 din 5 pacienti, reprezentand aproximativ 80%, au fost capabili sa goleasca vezica urinara chiar dupa o saptamana pana la o luna de la injectie, datorita faptului ca Botox-ul a determinat relaxarea prostatei, diminuand astfel presiunea acesteia asupra uretrei. Pacientii nu au prezentat efecte secundare semnificative, incluzand incontinenta urinara importanta sau disfunctie erectila.
Potrivit Dr. Chancellor, unul dintre membrii echipei de cercetatori, Botoxul reduce dimensiunile prostatei printr-un proces de apoptoza celulara, in care celulele prostatice sunt distruse prin moartea celulara programata. Scaderea dimensiunii prostatei imbunatateste fluxul urinar si determina scaderea reziduului de la nivelul vezicii urinare.
Adenomul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni care se intalnesc la barbati odata cu inaintarea in varsta. Mai mult de jumatate dintre barbatii cu varsta peste 60 de ani si 80% din cei cu varsta peste 80 de ani vor dezvolta in evolutie adenom de prostata. 40-50% dintre acestia vor dezvolta simptome ale adenomului de prostata, care constau in mictiuni frecvente (polachiurie), infectii ale tractului urinar, incapacitatea de a goli vezica urinara si in cazuri severe este posibil sa fie afectati rinichii si vezica urinara.