Tratamentul crupului – Atitudinea in fata unui episod de crup

Actualizat: 20 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Folosirea diferitelor metode care ajuta la controlarea simptomelor de crup la copil pot face ca apelarea la serviciile medicale de la camera de garda sa nu mai fie necesara.

Aceste metode se concentreaza pe mentinerea permeabilitatii cailor aeriene ale copilului astfel incat ca acesta sa poata respira usor:

- calmarea si linistirea copilului: teama si panica pot inrautati simptomele
- parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca de cele mai multe ori simptomele par mai grave decat sunt in realitate
- utilizarea umidificatoarelor in incaperea copilului.

Ce este un episod de crup?

Crupul este o afectiune care determina inflamatia, umflarea si ingustarea orificiului corzilor vocale (laringele), traheea si bronhiile principale prin care aerul ajunge la plamani. Un copil care are difterie (crup) la inceput poate avea simptomele unei infectii comune ale cailor respiratorii superioare (ICRS), ca de exemplu raceala. Primele simptome ale infectiilor de cai respiratorii superioare, cum ar fi rinoree (scurgere de lichid provenind din fosele nazale sau din sinusuri) si congestia nazala de obicei dureaza 1 sau 2 zile. Simptomele crupului, ca de exemplu tusea latratoare, de obicei apar dupa 1-2 zile si dureaza aproximativ 2-5 zile.

De ce trebuie luata o atitudine terapeutica in atacul de crup?

Actionand in cazul unor atacuri de crup ale copilului, se poate preveni agravarea simptomelor care ar determina consultul medical de urgenta la camera de garda.

Prin ce metode se poate actiona intr-un episod de crup?

De obicei, atacul de crup poate fi tratat la domiciliu. Pentru a realiza acest lucru trebuie luate urmatoarele masuri:

- pastrarea calmului. Un episod de crup insotit de tuse severa si respiratie dificila poate cauza neliniste si spaima atat copilului cat si parintilor. Cu toate acestea, de obicei acest episod nu este atat de sever pe cat pare. Pastrarea calmului parintilor ajuta la linistirea copilului si poate de asemenea preveni agravarea simptomelor
- utilizarea metodelor ce linistesc si calmeaza copilul. Daca copilul este suparat si nelinistit, simptomele de crup se pot agrava. De exemplu, plansul poate determina o respiratie mai dificila. Pentru a asigura confortul copilului acesta poate fi tinut in brate sau leganat de catre parinte. Atentia copilului de la afectiune poate fi distrasa de parinti prin implicarea copilului in diverse jocuri captivante, prin citirea unor povestiri sau prin vizionarea unor programe placute la televizor
- umidifierea aerului din incaperea copilului. Daca este disponibil un umidificator al aerului, acesta trebuie plasat in camera copilului in asa fel incit vaporii de aer sa ajunga direct la fata copilului. In cazul in care nu exista un umidificator al aerului, parintii pot duce copilul in baie unde prin deschiderea robinetelor de apa calda se creeaza o atmosfera foarte umeda si incarcata de vapori. Este recomandata mentinerea copilului in aceasta atmosfera timp de cateva minute
- se recomanda scoaterea copilului din casa. Expunerea copilului la aerul racoros din mediul inconjurator ajuta la mentinerea deschisa a cailor aeriene ale copilului, la reducerea tusei si a respiratiei dificile din atacul de crup. Se recomanda ca inainte de scoaterea copilului afara din casa, acesta sa fie imbracat adecvat pentru a nu inrautati simptomele.

Daca simptomele se imbunatatesc prin aceste metode, copilul trebuie asezat din nou in pat iar umidificatorul trebuie adus in apropierea acestuia. De asemenea este interzis fumatul, in special in casa. Daca episodul de crup apare in timpul noptii, parintii ar trebui sa doarma in camera copilului sau intr-o camera invecinata.
Este foarte importanta hidratarea copilului in timpul atacului de crup. Se pot administra apa, bauturi fara cofeina, inghetata aromata sau racoritoare la care se pot adauga cateva cuburi de gheata, acestea trebuind administrate cat mai frecvent.

In timpul noptii copilul poate avea mai multe atacuri de crup. Atata timp cat simptomele se imbunatatesc prin aceste metode, chiar si pentru scurt timp, copilul ar trebui sa se simta din ce in ce mai bine si nu mai este necesara solicitarea imediata a medicului.Cu toate acestea, de cate ori copilul prezinta afectare severa a respiratiei trebuie solicitata ambulanta sau alte servicii medicale de urgenta.

Episoadele sau atacurile de crup apar de obicei noaptea, simptomele imbunatatindu-se in timpul zilei. Datorita faptului ca tusea poate aparea brusc si poate sa aiba un caracter sever, atacurile de crup pot inspaimanta atat parintele cat si copilul. Cu toate acestea, afectiunea este de obicei mai putin grava decat pare la prima vedere. De obicei, simptomele descresc in intensitate cu fiecare noapte.

Atitudinea in cazul in care aceste metode nu sunt eficiente

Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa aproximativ 30 de minute, este necesara solicitarea medicului. Daca episodul este foarte sever sau apare in timpul noptii este necesar consultul copilului la camera de garda.


Citeste si despre:

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare Hepatita B si noile ghiduri de tratament Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Tratamentul alergiilor oculare Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii Tratamentul fracturii cotului Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Tratamentul ortodontic: tehnica linguala Tratamentul osteoporozei