Corzile vocale – muschii vocii tale

Actualizat: 29 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Corzile vocale sunt muschi acoperiti cu o mucoasa, pozitionate la nivelul gatului, de care ne folosim pentru a vorbi.

Corzile vocale se impart in corzi vocale normale si in corzi false, facand parte din aparatul vocal.

Corzile sunt localizate la nivelul laringelui, care face tranzitia intre faringe si trahee. imperecheate si mobile, se pot deschide si inchide cu ajutorul unui cartilagiu numit cartilagiul aritenoid, iar deschizatura care se formeaza se numeste glota.

Grosimea corzilor vocale determina timbrul vocii

Timbrul vocii noastre tine de grosimea corzilor vocale. Cu cat sunt mai scurte si mai inguste, cu atat vocea e mai inalta si invers.

Corzile vocale ale unui nou-nascut sunt cu 6 mm mai lungi si mai subtiri decat ale adultilor. De aceea, vocile lor sunt atat de ascutite.

O femeie cu voce de soprana are corzile vocale de 15 mm lungime, iar cele ale unui barbat cu voce de bass sunt de 25 de mm in lungime.

Structura corzilor vocale

Corzile vocale sunt doua formatiuni musculo-tendinoase. Fiecare coarda vocala este alcatuita in principal de doi muschi. Marginile libere ale corzilor vocale sunt alcatuite din tesut conjunctiv elastic acoperit de un epiteliu stratificat.

Deasupra corzilor vocale adevarate se gasesc corzile vocale false, ce contin numeroase glande mucoase. Mucusul acestor glande lubrefiaza corzile vocale adevarate.

Secretia asigura atat hidratarea membranei mucoase, cat si a straturilor de dedesubt. Daca mucoasa e uscata, atunci si corzile sunt. Acesta este modul in care se produce raguseala.

Elasticitatea fibrelor joaca un rol important in dezvoltarea vocii. Daca ai corzile tensionate produci sunete ascutite, iar invers, relaxate, sunt produse sunete joase.

Corzile vocale creeaza vocea

Cele doua parti posterioare ale corzilor vocale se numesc cartilagii aritenoide. Muschii vocii pot contracta corzile vocale in mod diferit, in functie de cum se deschide sau inchide glota. Tensiunea sau relaxarea corzilor este importanta pentru formarea diferitelor tonalitati si intensitati.

Cu cat vibreaza corzile mai repede, cu atat mai repede creste tonul. Atunci cand vorbim, corzile vibreaza de 120 de ori.

Cum ai grija de corzile vocale?

Solicitarea corzilor vocale poate produce o serie de afectiuni.

Cei mai predispusi la probleme vocale sunt cei care isi folosesc vocea – profesori, cantareti, actori, speakeri, agenti de vanzari, insa nimeni nu este ferit de riscuri.

Nu uita sa te hidratezi corespunzator, sa faci pauze vocale si sa tii cont de regulile de igiena vocala.

Vocea este cel mai important instrument de comunicare, iar o voce puternica denota intotdeauna incredere in sine.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Masuri pentru a trata laringita si cum poate fi prevenita Tulburarile vocii - Foniartria – bolile care afecteaza corzile vocale Paralizia coardelor vocale Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana) Laringita Virusul Papiloma Uman - generalitati De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Miscari involuntare: tremorul Disfonia – ce faci cand ramai fara voce? Tratamentul crupului – Atitudinea in fata unui episod de crup Explicatii pentru 12 mistere medicale Schimbarea vocii la copii Stenoza subglotica la copii 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani