Trei operatii de protezare bilaterala, intr-un singur timp operator

Actualizat: 05 Iunie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La Spitalul Monza din Bucuresti, medicul ortoped Dinu Gabriel a realizat trei operatii de protezare bilaterala in decurs de o saptamana, in luna mai a acestui an.

Prima interventie a constat in montarea a doua proteze in cazul unei paciente in varsta de 46 de ani, cu sold displazic bilateral care a insemnat inegalitate de membre, durere si dificultati de miscare. Operatia a fost un succes si pacienta a fost mobilizata in seara operatiei.

”Sunt multumit de solutia identificata pentru aceasta artroplastie bilaterala simultana, in aceeasi procedura minim invaziva, fara sacrificiu muscular si cu pierdere sangvina redusa”, a declarat medicul ortoped Dinu Gabriel.

Urmatoarea pacienta a fost diagnosticata cu gonartroza bilaterala si i-au fost implantate doua proteze de genunchi in cadrul aceleiasi interventii. Datorita varstei tinere a pacientei s-a optat pentru o proteza care sa ii permita un grad crescut de flexie postoperatorie si desfasurarea activitatilor zilnice cu aceeasi intensitate ca inainte de instalarea simptomelor.

Daca in cazul unui pacient varstnic asteptarea principala de la proteza este legata de indepartarea durerii, pentru un pacient tanar este importanta reluarea tuturor activitatilor sale, inclusiv practicarea sporturilor preferate.

Cel de-al treilea pacient a avut un diagnostic de necroza de cap femural, o afectiune intalnita in general la pacientii tineri, cu varsta sub 50 de ani, si care se manifesta cel mai adesea bilateral. S-a utilizat de asemenea un abord minim invaziv, cu conservarea musculaturii si o incizie de dimensiuni reduse, pacientul avand o mobilizare rapida, umbland fara cadru inca din a doua zi dupa operatie.

In urma cu cativa ani, acest gen de operatii erau extrem de dificil de realizat, presupuneau saptamani in sir de recuperare si dureri profunde pentru pacienti. Tehnologia si tehnica chirurgicala au avansat, asadar, in prezent, dupa o astfel de operatie, pacientul se poate ridica in aceeasi zi, iar in 24 de ore poate pleca acasa pe propriile picioare.

In cazul pacientilor operati bilateral de sold sau genunchi, spitalizarea dureaza mai mult, dar pacientii isi pot relua stilul de viata intr-un timp mult mai scurt decat in cazul a doua interventii succesive.

”Artroplastia bilaterala este un procedeu de ales in cazul pacientilor cu status biologic bun si care au o afectare a soldurilor semnificativa bilaterala. Rezolvarea separata ar fi insotita de deficit functional postoperator si exista riscul de a nu se rezolva problema inegalitatii membrelor. De asemenea, intervalul dintre doua interventii trebuie luat in calcul, acesta fiind de minimum 6 luni.

in ultima saptamana am operat trei pacienti cu indicatie de proteza bilaterala, unul avand o displazie de sold, al doilea o gonartroza avansata la ambii genunchi si al treilea cu un diagnostic de necroza de cap femural bilaterala”, a mentionat medicul ortoped Dinu Gabriel.


La soldurile ambilor pacienti au fost montate proteze CORAIL Hip System, distribuite in exclusivitate in Romania de Ronda Medical. Folosit in prezent in peste 75 de tari de pe glob si conferind o rata de supravietuire de 97% la 15 ani, acest dispozitiv este considerat a fi un lider in randul protezelor de sold primare, datorita acoperirii implantului necimentat cu hidroxiapatita (HA), care stimuleaza regenerarea tesutului osos si asigura o integrare eficienta a protezei.

Performantele CORAIL sunt dovedite de rezultatele obtinute de-a lungul a peste 30 de ani de experienta clinica, fiind cea mai implantata proteza necimentata de sold in Marea Britanie, Norvegia si Australia, conform registrelor nationale.

La ambii genunchi a fost utilizata proteza ATTUNE - aceasta este disponibila in Romania de mai putin de un an si reprezinta rezultatul celui mai mare proiect de cercetare desfasurat de DePuy Synthes, avand ca premisa imbunatatirea rezultatelor functionale ale pacientilor prin cresterea stabilitatii, o mai buna potrivire a implantului, optimizarea compartimentului patelo-femural, utilizarea celor mai eficiente materiale pentru cresterea durabilitatii si un instrumentar chirurgical eficient in pozitionarea implantului. Studii efectuate in trei spitale publice din Marea Britanie, Germania si Italia arata o sedere in spital semnificativ mai scurta in cazul pacientilor cu ATTUNE decat in cazul pacientilor cu alte proteze.

Echipa care a realizat interventiile a fost formata din medicul ortoped Gabriel Dinu, medicul ortoped tefan Ruianu, medicul ortoped Carmen Manoli si medicul anestezist Alexandra Manoleli. Dr. Gabriel Dinu este medic primar ortopedie si traumatologie, doctor in medicina, cu competente in chirurgia artroplastica si in chirurgia artroscopica, care isi desfasoara activitatea in Spitalul Monza si Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti.

In Romania, Corail Hip System si ATTUNE sunt distribuite exclusiv de catre Ronda Medical, reprezentant al concernului international DePuy Synthes, parte a grupului Johnson & Johnson, dar si al altor companii din domeniul medical.

Ronda Medical este cunoscuta pentru implicarea sa activa si constanta in imbunatatirea performantelor din domeniul ortopediei si osteosintezei, prin facilitarea introducerii unor tehnologii de ultima generatie in chirurgia din Romania, precum si prin promovarea si facilitarea participarii medicilor din Romania la numeroase cursuri de perfectionare din Europa.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cand trebuie operati nodulii? Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Operatia pentru epilepsie Cancerul endometrial Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Endometrioza - proliferare endometru Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Peritonite acute difuze Nasterea prin cezariana