De ce sa alegem terapia prin inhalare (inhalatii)

Actualizat: 31 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Capacitatea de a respira adanc este ceva ce, de obicei, consideram de la sine inteles. Abia atunci cand racelile si virusii ne ataca apreciem importanta respiratiei. Dar daca noi, adultii, ne imbolnavim relativ rar, copiii, cu sistemul lor imunitar fragil, sunt mult mai sensibili la raceli. Tuse, nasuri care curg, nasuri infundate - cel putin de cateva ori pe an, cei mici trec prin aceste chinuri. Exista perioade lungi de timp in care comprimatele, siropurile si pulberile devin o rutina zilnica pentru copiii mici. Iar medicamentele, oricat de importante ar fi pentru vindecare, pot provoca efecte secundare neplacute si pot afecta anumite organe din corp.

Dar ce sa facem atunci? Nu avem cum sa nu tratam copilul! Deci trebuie sa gasim o terapie alternativa care sa fie mai blanda pentru organismul fragil al copilului. Din fericire, exista un astfel de tratament - terapia prin inhalare este potrivita pentru tratamentul bolilor respiratorii cronice si acute si este una dintre cele mai eficiente optiuni pentru imbunatatirea functiei respiratorii.

Iata cateva beneficii care dovedesc cat de valoroasa este terapia prin inhalare.

Amelioreaza instantaneu simptomele si promoveaza o vindecare rapida

Caracteristica terapiei prin inhalare este ca reuseste sa amelioreze simptomele foarte repede - in cateva minute. Cum se intampla acest lucru?

Dispozitivele numite inhalatoare sunt folosite pentru a efectua terapia prin inhalare. Aceste dispozitive imprastie medicamentul sub forma unui aerosol, care este inhalat si ajunge in diferite parti ale sistemului respirator. Actionand la nivel local si in locul potrivit, medicamentele aduc o usurare aproape instantanee, astfel incat terapia cu inhalatoare este potrivita si pentru utilizarea in situatii de urgenta - reactii alergice, astm si alte complicatii respiratorii. Un fapt curios este ca terapia prin inhalare are un efect de pana la 10 ori mai rapid, in comparatie cu medicamentele administrate pe cale orala si intravenoasa.

Terapia inhalata poate scurta timpul de recuperare dupa afectiuni acute in cazul infectiilor respiratorii asociate cu raceala si gripa. Aceasta terapie poate functiona in combinatie cu alte tratamente pentru a accelera procesul de vindecare si a asigura o recuperare mai rapida.

Medicamentul ajunge in toate partile tractului respirator

Terapia prin inhalare permite ca medicamentul sa fie secretat de-a lungul tuturor departamentelor tractului respirator - laringe, corzi vocale, trahee, bronhii, bronhiole.

Particulele mici de medicament ajung nestingherite pana la plamani. Acest lucru face ca terapia prin inhalare sa fie utila nu numai pentru controlul si tratarea simptomelor standard (tuse, secretie nazala si nas infundat), ci si pentru tratarea bronsitei.

Totusi, pentru ca acest lucru sa se intample si pentru ca medicamentul sa ajunga in toate partile plamanilor, trebuie indeplinita o conditie importanta. Inhalatorul pe care il folositi trebuie sa produca particule de aerosol de dimensiuni optime. Particulele mai mari de 5 µm se acumuleaza in principal in tractul respirator superior, iar cele mai mici de 1 µm sunt expirate si nu se depun pe membrana mucoasa a tractului respirator.

Mai putine efecte secundare

Cand vorbim despre tratamentul copiilor, acesta este poate cel mai important avantaj - in comparatie cu alte forme de administrare a medicamentelor, terapia prin inhalare are efecte secundare sistemice minime. Unele dintre cele mai utilizate medicamente inhalate sunt beta-2 agonistii cu actiune scurta, potriviti pentru tratamentul astmului, al bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) si al tusei severe cauzate adesea de bronsita. Acestea actioneaza prin relaxarea cailor respiratorii si facilitarea respiratiei.

Agonistii beta-2 cu actiune prelungita au, de asemenea, un loc in aceasta terapie - acestia reduc frecventa tusei si actioneaza pe tot parcursul zilei. Un alt grup important de medicamente sunt corticosteroizii inhalatori, al caror scop principal este de a reduce inflamatia cailor respiratorii.

Toate aceste medicamente sunt extrem de necesare si utile pentru a-i ajuta pe copii sa se recupereze rapid, dar uneori duc la efecte negative si secundare.

Atunci cand medicamentele sunt administrate local si prin inhalare, efectele secundare nu sunt la fel de frecvente ca in cazul administrarii de tablete, siropuri si injectii.

Terapia prin inhalare permite administrarea unei doze mai mici de substanta activa si menajeaza organismul copilului. Si inca un avantaj - ficatul si tractul gastrointestinal nu sunt impovarate. Cei mai expusi riscului de efecte secundare sunt adesea copiii bolnavi si copiii cu boli cronice. Pentru acestia, terapia prin inhalare aduce cele mai mari beneficii.

Si inca un avantaj al terapiei prin inhalare - este usoara ca o joaca de copil!

Da, utilizarea unui inhalator este destul de usoara. Din acest motiv, terapia este potrivita pentru aplicarea chiar si pe bebelusi si copii mici. Inhalarea nu necesita o respiratie speciala, singurul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa puneti masca pe obrazul copilului si sa o tineti nemiscata cateva minute pana cand lichidul din cupa inhalatorului se evapora.

Cu toate acestea, este bine sa urmati cateva reguli atunci cand alegeti un inhalator. Acesta trebuie sa fie adecvat pentru a fi utilizat de copii si sa functioneze relativ silentios pentru a nu speria copilul si pentru ca acesta sa ramana calm in timpul procedurii. In setul de Zano Inspire exista o masca speciala pentru copii, iar zgomotul produs de inhalatorul nu depaseste zgomotul unei conversatii obisnuite acasa. Un avantaj suplimentar al aparatului Zano Inspire este ca produce particule cu o dimensiune medie de 3,8 μm, ceea ce asigura o distributie uniforma a medicamentului aerosol in fiecare parte a plamanilor. Zano Inspire a fost, de asemenea, premiat ca fiind cel mai bun inhalator pentru copii in cadrul primei editii a premiilor Mother & Baby Awards 2022, o competitie menita sa recunoasca cele mai bune produse care ofera ingrijire pentru mama si copil.

Am vazut cate beneficii are terapia prin inhalare si cat de benefica ar putea fi pentru cele mai dragi creaturi ale dumneavoastra. Este blanda si poate ameliora foarte mult intensitatea bolii. Astfel, dvs. veti fi mai relaxata, iar micutii neastamparati se vor simti mai bine, fara sa fie nevoiti sa renunte la joaca chiar si atunci cand sunt bolnavi.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Astmul bronsic Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp Bolile alergice la varstnici Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Boala arteriala periferica a membrelor inferioare Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Influenta marii asupra organismului Reabilitarea pulmonara in BPOC Alergia poate aparea la orice varsta. Iata cei mai frecventi alergeni Exacerbarile astmului 9 principii eficiente de slabit inspirate din dieta Duke