Preeclampsia si sarcina se influenteaza reciproc

Publicat: 22 Februarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Femeile care la nastere aveau o greutate mai mica decat cea normala au un risc crescut de a face preeclampsia in timpul sarcinii, sugereaza un studiu realizat in Suedia la care au participat 6000 de femei.
Riscul este cu atat mai mare cu cat mama actualei femei insarcinate a avut preeclampsia cand a fost insarcinata cu aceasta.

Preeclampsia este un termen pentru hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce are complicatii in timpul sarcinii. Boala apare de cele mai multe ori la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru si poate chiar pune in pericol viata femeii insarcinate.
Simptomele preeclampsiei sunt: prezenta unor edeme patologice, de obicei la maini sau la picioare, cresterea presiunii sangelui mai mult de 140/90, prezenta unei cantitati importante de proteina in urina.

In cadrul studiului au fost monitorizate peste 6000 de femei cu varsta de pana in 30 de ani care au avut o greutate sub cea normala la nastere si care au nascut, la randul lor, cel putin un copil. Cazurile de preeclampsie au aparut la persoane din cadrul studiului, iar daca mamele persoanelor din cadrul studiului au suferit de preecamplisia in timpul sarcinii riscut de aparitie si la noua mama este dublu. Pe baza acestor rezultate cercetatorii sustin chiar ca preeclampsia este recurenta in familii.
Greutatea scazuta la nastere se crede ca este legata si de alte probleme cauzate de presiunea mare a sangelui, cum sunt bolile de inima.
In ceea ce priveste prevenirea, identificarea bolii in stadiile incipiente poate fi dificila, in ciuda monitorizarii frecvente a presiunii sangelui. Astfel, sa stii de la inceput ca riscul este mai mare in cazul unei anumite persoane poate ajuta la o mai buna supraveghere a femeii insarcinate si adoptarea unor proceduri care sa ajute la pastrarea unei stari de sanatate bune atat a femeii insarcinate, cat si a fatului.



Citeste si despre:

Sarcina: Preeclampsia si eclampsia Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Hipertensiunea arteriala in sarcina Preeclampsia post-partum - riscuri, simptome si management Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale? Hipotiroidia si sarcina De ce te trezesti cu mainile amortite si ce sa faci pentru un somn lipsit de griji Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Varsta si sarcina Cum se calculeaza saptamanile de sarcina Bolile cardiace si sarcina Sarcina la varsta adolescentei Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Cand si cum se poate efectua un test de sarcina? Astmul bronsic si sarcina