Ai tinitus? Acum poti realiza managementul tinitusului cu ajutorul aparatelor auditive

Actualizat: 05 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Daca suferiti de tinnitus sau zgomot in ureche, nu ar trebui sa va obisnuiti sa traiti cu acest simptom neplacut!

Acufenele sau tinnitusul reprezinta un zgomot sub forma de tiuit, bazait, fluierat, suierat auzit in urechi sau in cap. Zgomotul pe care il auzi atunci cand ai tinitus nu este cauzat de o sursa externa si, de obicei, alti oameni nu il pot auzi. Sunetele constante in ureche pot perturba somnul, capacitatea de concentrare si chiar calitatea vietii.

Pot trai cu acufene?

Precum vertijul, tinitusul provine din urechea interna fiind cel mai adesea cauzat de deteriorarea cililor celulelor responsabile cu auzul. Tehnologia moderna ofera pacientilor cu tinitus cronic solutii personalizate prin intermediul aparatelor auditive special concepute pentru a ajuta la reducerea zgomotului si ameliorarea simptomelor.

Va puteti imbunatati semnificativ calitatea vietii daca suferiti de tinitus:

1.Utilizati un dispozitiv medical pentru managementul tinitiusului, iar intr-o perioada scurta de timp acufenele vor fi ameliorate sau vor disparea;
2.Evitati anxietatea sau stresul deoarece acestea stimuleaza un sistem de auditie deja sensibil;
3.Evitati utilizarea de stimulente pentru sistemul nervos (inclusive cofeina, alcool, nicotina) si dormiti cu capul sprijinit intr-o pozitie ridicata.

Beneficiile utilizarii aparatelor auditive in tratamentul tinitusului

In cazul persoanelor care sufera de tinitus, sunetele din jurul lor pot fi extrem de deranjante si deseori le afecteaza capacitatea de concentrare si calitatea somnului.

Beneficiile utilizarii aparatelor auditive in tratamentul tinitusului sunt multiple si importante pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune:

1.Ajuta la reducerea zgomotului din ureche;
2.Imbunatatesc calitatea vietii prin eliminarea disconfortului auditiv;
3.Pot fi programate/reglate si personalizate pentru a se adapta la nevoile individuale ale fiecarui pacient, in functie de intensitatea tinitusului si corelarea cu auz normal sau hipoacuzie;
4.In plus, aparatele auditive au capacitatea de a stimula creierul sa ignore sunetele nedorite, ducand astfel la o diminuare semnificativa a simptomelor asociate cu tinitusul cronic.

Cum functioneaza aparatele auditive in tratarea tinitusului?

Aparatele auditive sunt dispozitive electronice care ajuta la imbunatatirea auzului si la reducerea zgomotului nedorit. In cazul tinitusului, acestea pot fi folosite pentru a masca sau reduce sunetele constante pe care pacientul le aude in ureche.

Aparatul auditiv poate functiona prin cresterea intensitatii sunetelor externe, astfel incat sa acopere partial sau complet sunetele interne asociate cu tinitusul. Tehnologia permite reducerea zgomotului in urechea afectata de tinitus prin emisia unui sunet la frecventa opusa, astfel incat cele doua sunete se anuleaza reciproc. Aceasta abilitate este numita “mascaare sonora” si poate fi folosita atat in timpul activitatilor zilnice, cat si in timpul somnului.

De asemenea, unele aparate auditive sunt prevazute cu tehnologie specializata in reducerea zgomotului specific al tinitus-ului si inlocuirea lui cu alte tipuri de sunete benefice pacientilor. Aceasta tehnologie se numeste masker Tinnistop si ajutã creierului sa perceapa altfel sunetele astfel incat sa nu mai primeasca semnal negativ legat de tinitus.


Aparate auditive moderne pentru tratarea tinitusului: solutii personalizate pentru fiecare pacient

In concluzie, tinitusul poate fi o afectiune extrem de deranjanta si stersanta pentru multi pacienti. Cu toate acestea, aparatele auditive moderne sunt disponibile acum cu tehnologie avansata care ajuta la reducerea zgomotului in ureche si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de acest simptom neplacut.

Este important sa se ia in considerare faptul ca nu exista o solutie unica pentru tratarea tinnitusului, iar fiecare pacient trebuie sa primeasca o abordare personalizata a tratamentului. De aceea este esential ca persoanele care sufera de tinitus sa colaboreze constant cu specialistul audioprotezist (se recomanda vizita lunara).

Rezultatul imbucurator este acela ca la sfarsitul programului de management al tinitusului calitatea vietii pacientului se imbunatateste considerabil.

Cum putem preveni aparitia tinitusului?

1.Fiti constienti de zgomotul prezent la locul de munca. Nivelul de zgomot prezent nu trebuie sa depaseasca 85 dB. Daca sunteti supusi la un nivel de zgomot mai mare se recomanda purtarea castilor de antifonare pentru urechi.
2.Purtati casti daca utilizati echipamente zgomotoase: picamare, burghie, masini de tuns iarba, bormasini.
3.Reduceti volumul televizorului sau al oricarui echipament stereo.
4.Nu stati aproape de difuzare la concrete sau in cluburi si purtati dopuri pentru urechi.
5.Obiecte straine: Nu folositi betisoare de urechi. Acestea pot impinge ceara in jos pe timpan si pot creste secretia de cerumen sau pot duce la deteriorarea timpanului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Bolile pulmonare: 8 motive sa te duci la medic Teste pentru autoevaluarea vederii Hipermetropia - cauze, simptome, tratament Noi provocari pentru sistemul romanesc de sanatate Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Hipertensiunea arteriala - HTA Scurgerea lichidului cefalorahidian Sindromul Ramsay-Hunt Boala Hippel-Lindau