Care sunt cauzele durerilor la san? Ne raspunde Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica

Actualizat: 13 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cristian Nicolae
Consultant medical:

Dr. Cristian Nicolae
Medic primar radio-imagistica

Clinica Medicum

Ce este durerea de san?


Mastodinia (durerea de san) poate aparea la orice varsta, chiar si dupa menopauza.

Cel mai frecvent o intalnim la femeile tinere.

Pentru multe femei, durerea in san este suparatoare. Poate genera multe griji si stari de anxietate.

70% dintre femei prezinta dureri la san, dar doar 15 % au nevoie de tratament medical.

Cele mai multe doamne, care s-au prezentat la cabinet cu dureri mamare uni sau bilaterale, erau foarte speriate, anxioase, mai ales daca s-au si documentat anterior de pe diverse forumuri online.

Cand sunt normale durerile de san?

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

De cele mai multe ori, aceste dureri nu sunt periculoase.Intr-un procent de peste 75% sunt dureri ciclice,ce apar datorita fluctuatiilor hormonale din timpul ciclului menstrual-pre si postovulator.

Sanul sufera modificari structurale in cele doua faze ale ciclului menstrual.

Durerea poate sa fie insotita de arsura, tumefierea sanilor, senzatie de greutate a lor, toate acestea disparand odata cu pornirea hemoragiei sau in primele 2-3 zile ale menstruatiei.

Exista o durere non-ciclica, ce nu se "pliaza" pe ciclul menstrual. Aceasta poate afecta unul sau amandoi sanii.

Se insoteste de o arsura puternica in profunzimea sanului sau la nivelul tegumentului.

Durerile pot sa apara in regiuni unde se dezvolta noduli chistici, fibroadenoame, placarde fibro-chistice sau chiar in caz de proces neoplazic.

Ce trebuie sa stim?

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

De cele mai multe ori, aceste dureri sunt asociate cu modificari inflamatorii la nivelul tesututlui fibroglandular, mai ales la nivelul tesututlui conjunctiv!

La femeile tinere, sub 35 de ani, durerea poate sa insoteasca un proces neoplazic, aspect destul de des intalnit de mine, in practica de zi cu zi.

Frecvent, cancerul mamar este ’mut’’ clinic. In stadiile incipiente, adica pana la dimensiuni de maxim 15 mm, dimensiuni pana la care se poate vindeca, este adesea foarte greu de decelat prin examen palpatoric.

Dupa aceasta dimensiune,cancerul se trateaza!

Cand NU sunt normale durerile de san?

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

Atunci cand acestea persista mai mult timp, cand nu cedeaza la antiinflamatoare, cand se asociaza cu febra si caldura locala, plus roseata a tegumentului (adica in mastite), atunci cand se asociaza cu scurgeri mamelonare (serosanguinolente, rosii, galben verzui si chiar si albicioase, ca laptele) sau atunci cand la palpare, se asociaza cu o zona dura, placard sau nodul! Sunt de luat in seama si atunci cand avem o retractie tegumenatra sau a mamelonului.

Trebuie sa amintesc si de durerile axilare-aici avem ganglionii "normali", care se pot inflama dupa ras, epilat, administrare de deodorante si dupa efort fizic-exercitii la sala.

Ganglionul in care avem metastaza, este foarte dur la palpare, dureros si imobil!

Poatre sa fie durerea mamara un semn al cancerului mamar?

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

Da,poate sa fie!

Asa cum aminteam mai sus,cancerul se poate asocia cu un proces inflamator,mai ales la persoanele tinere,in perioada de sarcina sau alaptare si chiar si-n menopauza (procentual este foarte mica asocierea-de doar 3-4%).

In toate aceste situatii,procesul inflamator ajuta la raspandirea cancerului mamar,forma histologica des intalnita,in aceste situatii, fiind cea foarte agresiva!

In aceste cazuri,durera este persistenta,asociata cu zone dure la palpare,plus minus scurgeri mamelonare,durere care nu cedeaza la "nimic"’!

In aceste situatii este bine ca pacienta sa se adreseze prima data imagistului,pentru efectuarea unei ecografii.

Dupa examinarea ecografica,in functie de ceea ce gasim local, trimitem pacienta la clinician sau o indrumam sa faca mamografie sau IRM mamar.

Doresc sa mentionez ca, mamografia se poate efectua la orice varsta, mai ales cea cu tomosinteza sau cu contrast, deoarece ne aduce informatii suplimentare despre leziunile gasite ecografic.

Ecografia si mamografia, se pot efectua in orice perioada a ciclului, singura investigatie, dependenta de ciclu, fiind examinarea IRM, care se efectueaza intre zilele 5-14 ale CM.

Sfaturi pentru a reduce durerile de san

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

Acestea ar putea dura cateva saptamani pentru a functiona:

*sa poarte un sutien sustinator sau o bustiera de bumbac;

*reducerea cofeinei din alimentatie(cafea, ceai, cola, ciocolata si bauturi energizante)

*se poate lua seara ulei de primula (daca nu aveti epilepsie)

*se pot administra vitamine din grupul B -B1 si B6, vitamina A forte si E forte.

*renuntarea la fumat/ reducerea numarului de tigari

Urmatoarele ar putea avea efect imediat, dar nu vor impiedica durerea sa revina:

*aplicarea de geluri sau creme antiinflamatorii pe zona dureroasa -eu recomand Voltaren gel

*utilizarea pachetelor cu gheata/gel, direct pe sani.

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica:

Ce sfaturi putem oferi in legatura cu preventia cancerului la san?

Singura metoda de preventie este diagnosticarea lui in stadii precoce, prin examinarea imagistica regulata a sanilor.

In cazul in care avem cancer de san sau/si ovar (mama si/sau rudele de sex feminin ale mamei), cancer de prostata sau cancer de san -tatal, toate depistate pana la varsta de 55 ani, d-na/d-ra face prima ecografie la 25 de ani , o repeta anual, pana la 40 de ani, cand facem prima mamografie. Cancerul "mostenit" reprezinta circa 7,5-8,5 % din totalul cancerelor mamare!

In celelalte cazuri, se face prima ecografie la 30 de ani si prima mamografie la 45 de ani. Cele doua metode se folosesc pentru screeningul cancerului mamar!

Statistic, incidenta cancerului de san este mare si din pacate a scazut mult ca varsta, sub 40 de ani.

Decada 40-49 de ani este cu incidenta cea mai mare a cancerului mamar.

Sub 40 de ani, intalnim frecvent cele mai agresive forme de cancer, cu grad histologic G3 si tip histologic ductal sau cu punct de plecare stromal, triplu negativ.

In Romania, 80% din cancerele de san sunt diagnosticate in faza avansata (grad III si IV), stadiu in care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supravietuirii.

In tarile occidentale (in care exista un program national de screening pentru cancerul de san, pentru toate femeile de peste 40 de ani), 70-80 % din cancerele de san sunt diagnosticate in stadii initiale (insitu sau stadiul I).

Dezvoltarea cancerului mamar-dureaza 4 ani pana se poate vedea pe aparatura imagistica performanta, 4 ani pana ajunge sa se palpeze si in al 9 lea an metastazeaza!

Mamografia ramane metoda imagistica de prima alegere in diagnosticul precoce al cancerului mamar, datorita posibilitatii acesteia de a pune in evidenta modificarile incipiente produse de cancer la nivelul sanului.

Doza de iradiere, data de noile aparate de mamografie cu tomosinteza, la nivelul glandei mamare, este foarte mica! Este comparabila cu statul la televizor, timp de 20 de min, dimineata la cafea sau un zbor cu avionul, de cca 17 ore!

Recomandata ar fi efectuarea unui examen mamografic tuturor femeilor trecute de 40 de ani, cel putin din 18 in 18 luni!

Autor: Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar Stadiile cancerului de colon Cancerul mamar la barbat Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Cancerul mamar Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Unde si cum se raspandeste cancerul mamar