Transplantul renal fara imunosupresie

Actualizat: 29 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Doua studii desfasurate la General Hospital Massachusettes si la Harvard Medical School, aduc noi sperante in ceea ce priveste rejetul de organe transplantate.
In primul studiu un numar de 5 pacienti (cu probleme renale, care aveau indicatie de transplant) au beneficiat de transplante combinate de rinichi si de maduva ososa, provenita de la rude cu care nu aveau compatibilitate de transplant.
Trasplantul s a realizat in 3 etape.
Prima a constat in inactivarea sistemului imun al beneficiarului transplantului.
In a doua etapa s a realizat un transplant de maduva ososa de la donator.
Iar in a treia etapa de la donatorul de maduva s a trasplantat un rinichi.
Toti in afara de unul din pacientii transplantati a putut intrerupe tratamentul imunosupresiv intr o perioada de 9 pana la 14 luni dupa trasplant, iar rinichii lor si au mentinut functia de excretie intre 2 si 5,3 ani.
Medicul care a coordonat transplantele, a concluzionat ca studiul trebuie refacut, de data aceasta cu un numar mai mare de subiecti transplantati, aceasta ar putea duce la o mai corecta apreciere a rezultatelor acestei tehnici.

In al doilea caz desfasurat la Stanford, un barbat ii doneaza fratelui sau cu care avea compatibilitate de transplant un rinichi si celule sangvine, inainte ca sistemul sau imunitar sa fie inactivat prin radioterapie.
Terapia a dus la formarea unui sistem imun hibrid care nu respinge organul transplantat.
Medicul coordonator a concluzionat ca tehnica mai are nevoie de timp inainte de a fi disponibila in practica curenta a trasplantului renal.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre transplantul de organe Transplantul de celule stem hematopoietice Cand se poate realiza transplantul de mana? Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Patologie traumatica - plagi si contuzii Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Apendicita