Spondilita anchilopoetica si litiaza urinara

Actualizat: 29 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Litiaza urinara pare sa fie mai frecventa la pacientii cu spondilta anchilopoetica decat la populatia generala.
Doua grupuri de pacienti suferind de Spondilita anchilopoetica (un lot 83 de subiecti) sau boala Behcet (un lot de 72 de subiecti) si unul de subiecti sanatosi au fost supuse ecografiei pentru decelarea liatiazei urinare, precum si a unor teste biochimice serice si urinare destinate evaluarii metabolismului calciului si uratilor.
Litiaza urinara a fost depistata la 80% dintre persoanele cu spondilita anchilopoetica, in vreme ce in celelate grupuri a fost semnificativ mai rara: 5,5% in boala Behcet si 3,3% la martorii sanatosi.
Litiaza urinara la bolnavii cu spondilita anchilopoetica a fost mai frecventa la cei cu hipercalcemie si a crescut ca frecventa paralel cu durata si evolutia bolii articulare inflamatorii a coloanei vertebrale.


Citeste si despre:

Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Dureri lombare Abuzul de narcotice Cifoza Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Cauzele durerii de umar Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine la barbati Litiaza renala