Premiera in medicina romaneasca: transplant renal intre gemeni, realizat la Spitalul Fundeni

Publicat: 23 Februarie 2011

Specialistii Institutului Clinic Fundeni din Capitala au realizat o premiera absoluta in medicina romaneasca: primul transplant renal intre gemeni, realizat de echipa profesorului Ionel Sinescu - seful Centrului de Chirurgie Urologica si Transplant Renal "Fundeni".

Gemenii au varsta de 42 de ani, iar interventia chirurgicala a durat circa sapte ore.

"Este vorba despre un transplant renal intre gemeni a caror structura imunologica este de 100%, ceea ce face ca medicatia imunosupresoare sa nu mai fie necesara, in acest caz riscul imunologic fiind zero", spun medicii.

Primul transplant renal reusit a fost realizat in 1954 de dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston, pacientii fiind tot gemeni identici. Organul donat a functionat timp de opt ani.

Din iunie 1997 pana in prezent, 80% dintre transplanturile renale efectuate la Fundeni au fost realizate cu rinichi de la donatori in viata, iar 20%, cu rinichi de la donatori in moarte cerebrala.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre transplantul de organe Litiaza renala Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Bolile renale (de rinichi) Bolile renale cronice Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Solutii naturale pentru hipotiroidism Complexul tau de vitamine B pentru o viata sanatoasa! Cancerul renal Transplantul de celule stem Sarcina gemelara si nasterea gemenilor Insuficienta renala acuta Sindromul nefrotic