Peste 130 de specialisti din domeniul transplantului de organe din Romania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia, Macedonia s-au reunit la Danubian Transplant Symposium, la Viena, eveniment aflat la a 7-a editie si organizat de compania Tarus Media sub auspiciile Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. Evenimentul a aratat importanta colaborarii regionale pentru o mai buna organizare a activitatii de transplant, astfel incat cat mai multi dintre pacientii aflati in suferinta sa ajunga la operatie, dar si ultimele noutati stiintifice, tehnici si modalitati de prezervare a organelor pentru transplant.
In Europa, listele de asteptare ale pacientilor pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru ca nu au ajuns la transplant. “Zilnic 12 pacienti mor pe listele de asteptare in toata Europa. Lista de asteptare cuprinde in total 67.064 de persoane, din care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat si 3.600 pentru inima”, a spus Guido Persijn, fost director medical al Eurotransplant Foundation si unul din promotorii activitatii de transplant in Europa si in Romania.
“Scopul acestui simpozion e de a disemina necesitatea de a colabora in acest domeniu atat de complex, si care salveaza anual in lume zeci de mii de oameni, pentru a gasi cai de a promova activitatea de transplant in Europa”, a spus prof. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, si initiatorul organizarii acestui simpozion, acum opt ani. El a evidentiat ca activitatea de transplant din Transilvania a ajuns sa o depaseasca pe cea de la nivel european, prin faptul ca pentru prima data numarul de transplanturi de la donator cadavru l-a depasit pe cel de la donator viu. “E un rezultat la care noi nu speram sa ajungem atat de rapid, dar care e datorita acestui simpozion”, a punctat prof. Lucan.
Prof. Irinel Popescu a aratat necesitatea unei mai bune organizari a activitatii de transplant, cu formarea mai multor coordonatori de transplant si schimbarea mentalitatii in donarea de organe astfel incat sa se mai atenueze discrepanta dintre numarul de organe disponibile pentru transplant si numarul celor aflati pe listele de asteptare. De altfel, urmeaza ca printr-un program finantat si prin fonduri europene, programul SPER, sa fie formati 30 de coordonatori de transplant la nivel national. La acest moment exista 6 coordonatori de transplant activi la nivel national.
La eveniment au sustinut prezentari prof. Radu Deac, care a evocat activitatea de transplant cardiac de la Targu Mures, dr. Victor Zota, care a realizat o radiografie a activitatii de transplant din Romania, prof. dr. Walter Klepetko, de la Universitatea din Viena, specialist recunoscut la nivel mondial in domeniul transplantului de plamani si combinat cord-plamani. Prof. dr. Eva Pokorna, din Republica Ceha, prof. dr. Miha Arnol, din Ljubliana, Slovenia, prof. dr. Goce Spasovski, din Scopje, Macedonia, prof. Gunter Laufer, de la Universitatea din Viena, prof. Robert Langer, de la Universitatea din Budapesta, si prof. Marcus Saemann, de la Universitatea din Viena, au evidentiat in prezentarile lor aspecte din experienta proprie legata de activitatea de transplant.
In cadrul unor simpozioane dedicate, sustinute de companii producatoare de medicamente si aparatura specifica, respectiv de Novartis, Astellas, Roche si Baxter, au fost prezentate cele mai noi produse si tehnologii si experienta specialistilor in folosirea in practica a acestora. In deschidere, directoarea Institutului Cultural Roman din Viena, Carmen Bendovski, a multumit organizatorilor, compania Tarus Media, si omului de afaceri Valentin arus, pentru initiativa de a organiza aceasta editie e Danubian Transplant Symposium la Centrul Cultural Roman. Ambasadorul Romaniei la Viena, Excelenta Sa Silvia Davidoiu, a subliniat faptul ca acest simpozion al transplantologilor romani, dar care cuprinde si specialisti din alte state dunarene a devenit deja o traditie.
Presedintele Comitetului tiintific al manifestarii a fost prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Prof. Radu Deac a primit un premiu de excelenta din partea revistei Medica Academica pentru intreaga sa activitate, iar prof. Guido Persijn a fost premiat de Fundatia “Nicolae Cajal” pentru sprijinul constant in initierea si dezvoltarea activitatii de transplant in Romania.