Acneea ne afecteaza psihologic la fel de mult ca astmul, artrita, diebetul!

Actualizat: 25 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Dermatology, impactul psihologic al acneei este comparabil cu cel generat de boli precum astmul cronic, diabetul, artrita si chiar epilepsia. In mod nesurprinzator, acneea ramane motivul principal de consult la medicul dermatolog, 1 din 4 pacienti care consulta un dermatolog suferind de aceasta afectiune.

Pentru peste 56% dintre persoanele afectate de acnee, imperfectiunile pielii raman sursa principala a complexelor fizice.


Acneea poate avea diverse forme de la comedoane inchise sau deschise (leziuni retentionale) pana la cosuri si inflamatii dureroase (leziuni inflamatoare). In ambele manifestari intalnim o productie excesiv de sebum. Comedoanele apar ca urmare a blocarii porilor de catre celulele moarte care se acumuleaz la suprafata pielii. In acest moment sebumul se acumuleaz in pori si exista riscul dezvoltarii anumitor bacterii care favorizeaz aparitia inflamatiilor dureroase (cosuri).

Un studiu recent demonstreaza faptul ca peste 59% din pacientii cu acnee au o forma de acnee mixta (retentionala + inflamatorie). Adolescentii reprezinta segmentul de populatie cel mai afectat de acnee: peste 76% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani au acnee reprezentand 70% din pacientii care consulta un medic dermatolog pentru acnee. In plus, in cazul adolescentilor, cele doua tipuri de leziuni specifice acneei co-exista provocand ceea ceea ce medicii dermatologi numesc acneea mixta.

Tratamentul pentru acneea mixta este foarte complex deoarece este necesara combinarea a doua produse diferite, cu aplicare locala: unul pentru leziuni retentionale, altul pentru leziuni inflamatorii. Schema de tratament este complexa si, prin urmare, exista riscul ca ea sa nu fie urmata cu strictete. Pentru marea majoritate a pacientilor este dificil sa urmeze doua tratamente diferite. Doar 20% dintre pacientii cu acnee urmeaza corect tratamentul prescris.


Citeste si despre:

Sindromul premenstrual Managementul stresului Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Artrita reumatoida si viata sexuala Artrita reumatoida - optiuni terapeutice Artrita reumatoida Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Artrita din bolile inflamatorii intestinale Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis Artrita psoriazica Artrita juvenila reumatoida Artrita genunchiului Artrita