Tratamentul cu albumina dupa AVC ischemic poate avea efect neuroprotector

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Conform rezultatelor unui studiu experimental, prezentat pe siteul reutershealth.comalbumina administrata in doze mari la un scurt interval de timp dupa un accident vascular cerebral ischemic (AVC) pare sa fie eficienta si fara riscuri. Administrata impreuna cu un activator tisular al plasminogenului (tPA), albumina are o eficacitate mult mai mare, ceea ce sugereaza un efect sinergic intre cele doua medicamente.

Dr. Myron D. Ginsberg si colaboratorii sai au demonstrat la un animal cu AVC ischemic, ca administrarea albuminei este asociata cu mai multe efecte benefice, de exemplu imbunatatirea scorului neurologic, scaderea volumului de infarct cerebral si reducerea edemului cerebral.

Pe baza celor descoperite, atat rezultatele benefice cat si lipsa efectelor adverse, echipa Dr. Ginsberg de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine, Florida a condus un studiu de faza I cu diferite doze de medicament. In acest studiu au fost incluse 82 de persoane (intre 25 si 88 ani, in medie 65) cu un scor neurologic de 6 sau mai mare (maxim 31). Pacientii au fost impartiti in sase grupuri, care au primit doze diferite de albumina umana 25%, de la 100 ml la 600 ml. Medicii au administrat albumina intravenos timp de 2 ore la subiectii care au inceput tratamentul in primele 16 ore dupa AVC. 42 din acesti pacienti au primit tratament si cu tPA.

Cercetatorii au comparat rezultatele la pacientii care au primit doza mica de albumina cu cei care au primit doza mare. Astfel, s-a dovedit ca pacientii care au primit doza cea mai mare de albumina au avut 81% un rezultat mai bun comparativ cu cei din grupurile cu doze mici. Pacientii care au beneficiat si de terapia cu tPA au avut o rata mai mica a hemoragiei decat s-a observat in general dupa administrarea acestui agent, ceea ce sugereaza ca „albumina reduce hemoragia intracerebrala simptomatica dupa tPA”. Albumina nu a influentat frecventa cardiaca sau frecventa respiratorie, temperatura corporala, electrolitii plasmatici, functia renala si coagularea. S-a constatat un nivel crescut al peptidului natriuretic cerebral la pacientii, in special la varstnici care au primit doze mari de albumina, dar nivelul acestuia nu a fost corelat cu gravitatea initiala a AVC sau cu alte efecte adverse cardiace. De asemenea, edemul pulmonar usor sau moderat a reactionat rapid la administrarea diureticelor.

Dr. Ginsberg si colaboratorii sai au evidentiat cateva teorii pentru a explica efectul neuroprotector al albuminei administrata in urma unui AVC: pastrarea circulatiei microvasculare, imbunatatirea perfuziei locale, prevenirea trombozei repetate dupa terapia cu tPA si inhibarea agregarii plachetare.


Citeste si despre:

Vitamina C poate avea efecte adverse? Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii Statinele asociate cu antibiotice pot avea efecte secundare grave Semnele dependentei de heroina Canabisul, de ajutor in cazul depresiei? Cum va influenteaza dieta starea de spirit Efectele uimitoare ale optimismului asupra sanatatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bei cafeaua pe stomacul gol? Iata la ce riscuri te expui Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Reducerea aportului de sare din organism Influenteaza alimentatia activitatea sexuala? Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii De ce nu e recomandat sa consumi multe dulciuri? Sarea iodata - benefica pentru sanatate?