Tomografia computerizata cu sectiuni multiple este eficienta pentru avertizarea producerii unui AVC

Publicat: 10 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La ora actuala accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate la adulti, iar in Austria sunt a doua cauza de deces.
In afara factorilor de risc (dislipidemie, hipertensiune arteriala, sedentarismul, obezitate) exista si modificari fiziologice precise care favorizeaza aparitia accidentelor vasculare cerebrale.
Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Italia condusa de Prof. Luca Saba de la Universitatea din Calgari a depistat faptul ca riscul de accident vascular cerebral creste de aproximativ zece ori atunci cand peretele arterei carotide are grosimea mai mare sau egala de 1 mm.
Daca o persoana este avertizata de riscul aparitiei unui AVC, atunci aceasta persoana poate sa adopte masurile preventive adecvate. In prezent informarea persoanei asupra riscului de a dezvolta in viitor un AVC se poate realiza foarte rapid (in interval de cateva minute) prin utilizarea Tomografiei Computerizate cu Detectori Multipli (MDCT), aceasta metoda devenind din ce in ce mai mult un sistem sigur de avertizare precoce in cazul accidentelor vasculare cerebrale sau al infarctelor.
Prof. Michael Forsting, directorul Institutului de Diagnostic si Radiologie Interventionala din Essen a declarat ca MDCT dezvaluie medicilor intregul sistem cardiovascular, de la inima si vasele mari si pana la cele mai mici vase de sange de la nivel cerebral. In acest fel se poate vedea imediat starea vaselor coronare, daca riscul de embolie este mare datorita unor surse de emboli de la nivelul cordului si daca vasele sanguine cerebrale au un risc crescut de a fi blocate de emboli.
Obstructia vaselor mici (microcirculatiei) este responsabila de pana la 20-30% dintre cauzele de accidente vasculare cerebrale (AVC).
In cazul depistarii precoce a obstructiilor la nivelul vaselor mici, acestea se pot expansiona sau in unele cazuri repermeabiliza cu ajutorul unor medicamente.

Citeste si despre:

Tomografia computerizata Recunoasterea rapida a unui AVC Accidentul vascular cerebal la copii (AVC) Accidentul vascular cerebral (AVC) Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac? Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? Explorarea imagistica a toracelui Chistul hidatic hepatic, boala cu multiple complicatii Cefaleea – simptom comun, cauze multiple Importanta imagisticii in diagnosticare AVC silentios. Este posibil sa ai un accident vascular cerebral si sa nu stii? Tomografia Optic Coerenta ca metoda neinvaziva utilizata in identificarea defectelor de material in masele ceramice Eficienta celulelor stem in tratarea bolilor