Telefoanele mobile modifica activitatea celulelor nervoase mai ales la cei cu afectiuni neurologice

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui nou studiu, campul electromagnetic produs de telefoanele mobile excita cortexul cerebral adiacent acestora si este posibil ca acesta sa afecteze persoanele cu epilepsie sau alte afectiuni neurologice.

Un studiu efectuat de cercetatori italieni a ridicat din nou intrebari cu privire la telefoanele mobile si posibilele lor efecte la nivelul cortexului cerebral si legatura dintre telefoanele mobile si cancer.

Daca informatiile estimative vor fi confirmate, anul acesta se vor vinde aproximativ 720 milioane de telefoane in intreaga lume, care se vor adauga celor peste 2 miliarde de telefoane aflate deja in folosinta.

Mai mult de 500 milioane dintre aceste telefoane sunt telefoane care emit radiatii electromagnetice cunoscute sub denumirea de telefoane GSM, iar efectele acestora asupra cortexului cerebral este neclar si controversat.

Pana la ora actuala majoritatea studiilor efectuate au cercetat efectele campului electromagnetic asupra organismului insa doar putine s-au axat pe studierea efectelor campului electromagnetic produs de telefoanele GSM asupra cortexului cerebral.

Aceste efecte pot fi daunatoare, neutre sau chiar benefice si pot fi importante in mod special pentru persoanele cu afectiuni cerebrale caracterizate prin hiperexcitabilitate corticala ca de exemplu epilepsia.

Echipa de cercetatori italieni de la spitalul Fatebenefratelli din Milano, condusa de Dr. Paolo Rossini, a utilizat Stimularea Magnetica Transcraniana (TMS) pentru a masura activitatea cerebrala a unor voluntari in timp ce acestia utilizau telefoanele mobile.

15 tineri de sex masculin au utilizat telefoane mobile tip GSM 900 pentru o perioada de 45 minute si inregistrarile efectuate de echipa de cercetatori au aratat ca la 12 dintre cei 15 voluntari celulele nervoase din cortexul motor invecinat telefonului mobil au avut excitabilitatea crescuta in timpul folosirii telefonului mobil dar aceasta a revenit la normal, in aproximativ o ora, dupa incetarea folosirii.

Stratul extern al cortexului cerebral si cortexul motor sunt cunoscute ca „arii de excitabilitate” datorita faptului ca stimularea electromagnetica a acestora determina muschii sa se contracte.

Cercetatorii au declarat ca nu au descoperit nici o dovada ca utilizarea telefoanelor mobile ar fi daunatoare pentru cortexul cerebral in vreun mod, dar ei au avertizat ca persoanele cu afectiuni cerebrale precum epilepsia sau alte afectiuni caracterizate prin hiperexcitabilitate cerebrala, ar putea fi afectate de campul electromagnetic produs de telefoanele mobile.

In concluzie, ei au declarat ca pentru a intelege semnificatia acestor inregistrari si pentru a stabili reguli sigure privind utilizarea telefoanelor mobile, sunt necesare studii aprofundate.


Citeste si despre:

Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Cand si de ce apare tendinopatia Evaluarea auzului la copil Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Simptome orale care nu trebuie ignorate 7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul Parkinson Histoplasmoza pulmonara Cancerul hepatic Vaccinuri necesare pentru adulti