Statinele impiedica dezvolarea aterosclerozei la pacientii cu risc scazut

Actualizat: 25 Septembrie 2021

Un studiu international (METEOR) al rosuvastatinei, un foarte puternic hipocolesterolemiant (medicament ce determina scaderea colesterolului), a aratat ca aceasta este eficienta si in incetinirea dezvoltarii aterosclerozei la persoanele cu risc scazut de aparitie a infarctului miocardic si AVC.

Rosuvastatina, in prezent vanduta de compania AstraZeneca sub denumirea comerciala de Crestor, este un medicament relativ nou in familia statinelor. Acestea sunt utilizate pentru a reduce nivelul de cholesterol si al celorlalte lipide sanguine si s-a dovedit ca incetineste formarea placilor de aterom la nivelul arterelor pacientilor care au avut deja un infarct miocardic sau au risc crescut datorita nivelului mare de cholesterol.

Rezultatele acestui studiu care a durat 2 ani au aratat ca aceasta statina (Crestor) a oprit dezvoltarea in continuare a placii de aterom dar nu a inversat procesul, asa cum sperau cei de la AstraZeneca.

Prof. Dr. John R. Crouse de la Wake Forest University School of Medicine din North Carolina, unul dintre coordonatorii echipei de cercetatori a declarat ca rosuvastatina (Crestor) “a stopat progresia placii de aterom la nivelul arterelor carotide comparative cu placebo. Aceste rezultate arata ca beneficiile controlului nivelurilor crescute de colesterol la nivelul arterelor se pot extinde si la pacientii cu risc scazut de a dezvolta infarct miocardic sau AVC.”

Citeste si despre:

Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Astmul bronsic si sarcina Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Remediul natural impotriva gripei! Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Imunoterapia este o optiune de tratament? vorbim cu Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie despre cancerul reproductiv feminin Factori de risc pentru aparitia varicelor Diabetul zaharat si riscul de cancer Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului