Statinele impiedica dezvolarea aterosclerozei la pacientii cu risc scazut

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu international (METEOR) al rosuvastatinei, un foarte puternic hipocolesterolemiant (medicament ce determina scaderea colesterolului), a aratat ca aceasta este eficienta si in incetinirea dezvoltarii aterosclerozei la persoanele cu risc scazut de aparitie a infarctului miocardic si AVC.

Rosuvastatina, in prezent vanduta de compania AstraZeneca sub denumirea comerciala de Crestor, este un medicament relativ nou in familia statinelor. Acestea sunt utilizate pentru a reduce nivelul de cholesterol si al celorlalte lipide sanguine si s-a dovedit ca incetineste formarea placilor de aterom la nivelul arterelor pacientilor care au avut deja un infarct miocardic sau au risc crescut datorita nivelului mare de cholesterol.

Rezultatele acestui studiu care a durat 2 ani au aratat ca aceasta statina (Crestor) a oprit dezvoltarea in continuare a placii de aterom dar nu a inversat procesul, asa cum sperau cei de la AstraZeneca.

Prof. Dr. John R. Crouse de la Wake Forest University School of Medicine din North Carolina, unul dintre coordonatorii echipei de cercetatori a declarat ca rosuvastatina (Crestor) “a stopat progresia placii de aterom la nivelul arterelor carotide comparative cu placebo. Aceste rezultate arata ca beneficiile controlului nivelurilor crescute de colesterol la nivelul arterelor se pot extinde si la pacientii cu risc scazut de a dezvolta infarct miocardic sau AVC.”

Citeste si despre:

Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Tu stii cum sa obtii doza optima de Omega-3 natural? Astmul bronsic si sarcina Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Factori de risc pentru aparitia varicelor Cum generezi colagen, care creste elasticitatea pielii cu 89% si reduce ridurile superficiale si profunde cu 30%? Pentru o viata sanatoasa, verifica-ti inima des – Dr. Cezar explica de ce Diabetul zaharat si riscul de cancer Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Preventie pentru infarctul miocardic acut. In luna august, la ARES pacientii beneficiaza gratuit de diagnosticul minim invaziv al arterelor inimii, in baza biletului de trimitere Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Guta – factori de risc, simptome si tratament