Performanta in reabilitarea post-AVC cu ajutorul recuperarii robotizate

Actualizat: 24 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

AVC poate fi definit ca fiind o leziune netraumatica cerebrala, cauzata de ruperea sau ocluzia unor vase sanguine cerebrale, care poate avea ca efect: instalarea brusca a unui deficit neurologic - pierderea controlului motor, dificultatea de a vorbi, de a inghiti, tulburari cognitive, senzoriale, etc.

De asemenea, sunt si alte efecte sau simptome care apar mai tarziu, cum ar fi modificarea tonusului muscular – spasticitatea, fatigabilitatea, depresia, durerea, etc.

Cele mai frecvente limitari functionale in cadrul AVC-ului sunt: dificultati la transferuri, in mentinerea pozitiei sezande sau mers, afectarea ADL-urilor - afectarea gradului de independenta in realizarea activitatilor zilnice, tulburari de vorbire - deteriorarea comunicarii din cauza afaziei sau dizartriei, tulburari cognitive (afectarea memoriei, atentiei, perceptiei vizuale si spatiale), tulburari sfincteriene, disfunctii sexuale, aparitia fatigabilitatii si depresiei.

Recuperarea pacientilor cu AVC trebuie sa fie initiata cat mai precoce, de acest lucru depinzand prognosticul functional pe termen lung al acestor pacienti.

Programul de recuperare din spitalul Polaris Medical este individualizat si adaptat fazei post-AVC existente: faza acuta, subacuta si cronica. Ca mijloace de recuperare in AVC se utilizeaza: kinetoterapia, electroterapia, masajul medical, hidroterapia, terapia ocupationala, ortezarea, acestea fiind mijloace clasice de recuperare.

Medicina moderna ne aduce si tehnologie robotizata asistata, realitate virtuala, terapie de tip stimulare electrica functionala cu beneficii importante in recuperarea mersului, cresterea functionalitatii membrului superior, stimularea neuroplasticitatii.

In cadrul Spitalului de Recuperare Polaris Medical s-a deschis un Centru de recuperare robotizata, prin achizitia unor echipamente de ultima generatie, menite sa asigure o recuperare eficienta a pacientilor cu accident vascular cerebral.

Lokomat-ul este un astfel de sistem robotizat, disponibil in acest centru, de tip exoscheleton, utilizat in recuperarea mersului, echilibrului in multiple afectiuni neuromotorii (accident vascular cerebral, traumatism vertebral sau cerebral, paralizie cerebrala, boala Parkinson, scleroza multipla, sindrom Guillian Barre), dar si in alte patologii post-interventii chirurgicale (meniscectomie, artroplastie de genunchi sau sold, discectomie vertebrala lombara etc).

Acesta realizeaza antrenarea mersului pe o banda rulanta, prin sustinerea partiala sau totala a greutatii corpului si prin mobilizarea membrelor inferioare cu ajutorul sistemului exoscheleton; de asemenea, permite miscari de translatie, rotatie a pelvisului, cu rol in activarea echilibrului.

Avantajele terapiei cu Lokomat sunt: posibilitatea unui antrenament precoce, bine tolerat de catre pacient, intensiv si de lunga durata, pacientii primesc feed-back in timp real referitor la performanta lor, terapeutul este eliberat de munca mecanica-fizica si poate urmari activitatea in ansamblu a pacientului, poate si interveni cand este cazul, iar pacientul realizeaza un tipar de mers mai apropiat de cel fiziologic.

Aceasta terapie este adaptata capacitatii functionale a pacientului, se poate modifica intensitatea in functie de evolutia pacientului, pentru a creste performanta acestuia.

De asemenea, este foarte facila cuantificarea rezultatelor, fiind posibila inregistrarea in dinamica mai multor parametri, ceea ce poate aduce un beneficiu atat stiintific, cat si motivational.

Exista dovezi ca antrenamentul mersului cu ajutorul terapiei robotizate, in combinatie cu fizioterapia clasica creste sansele de recuperare ale mersului la pacientii post-accident vascular cerebral, comparativ cu terapia clasica singura.

Pacientii care se afla in primele trei luni de la accidentul vascular cerebral ar avea mai mari beneficii prin acest tip de interventie.

Beneficiile aduse pacientului prin recuperarea robotizata cu Lokomat:

- posibilitatea de a se initia cat mai devreme recuperarea - antrenamentul mersului fiind o terapie sigura si bine tolerata de catre pacient;

- ameliorarea statusului neurologic, fortei musculare, echilibrului, abilitatii de a merge, tonusului muscular, prin scaderea spasticitatii;

- ameliorarea mersului – viteza, anduranta, lungimea si simetria pasului, miscarile bazinului – si a echilibrului;

- creste anduranta cardio-vasculara;

- impact pozitiv asupra calitatii vietii pacientului;

- poate mentine pacientul motivat si implicat activ in procesul de recuperare, ceea ce duce la rezultate mai bune;

- posibilitatea cuantificarii evolutiei pacientului – cu rol in adaptarea planului de recuperare pentru atingerea obiectivelor.

Terapiile robotizate pot fi combinate cu realitatea virtuala (jocuri adaptate pacientului), pentru a asigura un program functional specific (anumite cerinte), dar si stimularea participarii active si motivarea pacientului.

Procesul de recuperare poate fi de lunga durata, componenta psihologica, implicarea pacientului in procesul de recuperare avand un rol esential in atingerea obiectivelor propuse.

Concluzii

- dispozitivele robotizate sunt atractive in recuperare deoarece pot oferi interventii functionale repetitive, bine definite, intr-o maniera predictibila si consistenta;

- de asemenea, se pot utiliza si in recuperarea pacientilor cu deficit motor sever, care nu ar reusi sa faca anumite miscari fara asistenta (1-2 terapeuti);

- dispozitivele robotizate implica pacientul in recuperare, reduce teama si disconfortul acestora in timpul terapiei;

- se poate creste intensitatea, durata terapiei si complexitatea cerintelor in functie de evolutia pacientului;

- ofera feedback in dinamica, pacientului si echipei medicale.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Accidentul vascular cerebal la copii (AVC) Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Accidentul cerebral: simptome si metode de preventie Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Sughitul, simptom al accidentului cerebral vascular Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral Sindromul inimii frante Accidentul vascular cerebral si incontinenta Protocol de practica in artropatia psoriazica Pareza faciala - localizare, diagnostic, tratament Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral