Potrivit unui articol publicat recent in British Medical Journal, pacientii care au suferit un AVC (Accident Vascular Cerebral) se pot bucura de o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii daca beneficiaza de terapia ocupationala, astfel ca sansele ca starea lor de sanatate sa se deterioreze se reduc.
Circa 50% dintre cei care au suferit un AVC, sunt la sase luni de la accident dependenti de alte persoane pentru a-si desfasura activitatea zilnica: pentru a manca, a se imbraca si pentru a merge la toaleta. Autorii studiului au precizat faptul ca in pofida faptului ca este recunoscuta importanta recuperarii dupa un AVC, in prezent nu se cunosc suficiente lucruri cu privire la cat de mult succes au componentele separate ale practicilor de recuperare.
Potrivit autorilor, terapia ocupationala se refera la activitatea oportuna conceputa pentru a obtine rezultate care promoveaza sanatatea, previn ranirea persoanelor sau invaliditatea si care dezvolta, imbunatatesc sau restabilesc cel mai inalt nivel posibil de independenta.
Echipa de cercetatori a descoperit ca persoanele care au beneficiat de terapie ocupationala dupa un AVC au devenit mult mai independente si au fost capabile sa isi indeplineasca sarcinile cotidiene, in comparatie cu cei care nu au beneficiat de o interventie de rutina. In plus, persoanele care au primit terapie ocupationala au avut sanse mai bune de a obtine rezultate superioare, iar deteriorarea starii de sanatate a acestora a fost mai redusa comparativ cu persoanele care nu au beneficiat de terapie ocupationala.