Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta?

Actualizat: 22 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

ADHD la adulti si copii


Tulburarea de Hiperactivitate cu Deficit de Atentie (ADHD) nu este limitata doar la copilarie; afecteaza si adultii, avand un impact semnificativ asupra vietii cotidiene. Acest articol exploreaza caracteristicile ADHD la adulti, strategiile de diagnostic si optiunile terapeutice adaptate acestei grupe de varsta.

Introducere

ADHD la adulti este o realitate medicala complexa si deseori subestimata. Acesta tulburare continua sa influenteze atentia, impulsivitatea si functiile executive, avand consecinte semnificative asupra carierei, relatiilor si starii generale de bine.

Caracteristici ale ADHD la Adulti

Simptomele ADHD la adulti pot include dificultati in mentinerea atentiei, impulsivitate crescuta, probleme in gestionarea timpului si sarcinilor, precum si dificultati in mentinerea relatiilor interpersonale. Aceste aspecte pot varia in intensitate si pot evolua odata cu imbatranirea.

Diagnosticul ADHD la Adulti

Diagnosticul ADHD la adulti implica o evaluare detaliata a istoricului medical, inclusiv simptomele din copilarie, observatiile partenerului de viata sau ale altor apropiati, si teste de evaluare a functiilor cognitive si a comportamentului. Excluderea altor conditii medicale sau psihologice este, de asemenea, parte esentiala a procesului diagnostic.

Abordari Terapeutice

Optiunile terapeutice pentru ADHD la adulti pot include terapie comportamentala, consiliere, si, in anumite cazuri, medicamente. Stimulantele, cum ar fi metilfenidatul si amfetaminele, pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor. Terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza pe dezvoltarea strategiilor de gestionare a timpului, a atentiei si a impulsivitatii.

Adaptarea Strategiilor pentru Adultii cu ADHD

Abordarile terapeutice ar trebui sa tina cont de contextul vietii adulte, inclusiv responsabilitatile profesionale si familiale. Dezvoltarea unor strategii personalizate pentru gestionarea stresului si a cerintelor zilnice este cruciala in imbunatatirea calitatii vietii adultilor cu ADHD.

Ce complicatii risca bolnavii de ADHD

Comorbiditati Psihiatrice:
ADHD este adesea asociata cu alte tulburari psihiatrice, cum ar fi tulburarile de anxietate, depresia si tulburarile de comportament. Prezenta acestor comorbiditati poate complica gestionarea si tratamentul ADHD, necesitand adesea abordari terapeutice integrate.

Probleme Scolare si Ocupationale:
Complicatiile ADHD pot influenta performanta scolara si ocuparea unui loc de munca. Dificultatile in mentinerea atentiei si a auto-controlului pot duce la subperformanta academica, absenteism, si dificultati in stabilirea si mentinerea unui loc de munca.

Relatii Interpersonale:
Datorita impulsivitatii si dificultatilor in gestionarea relatiilor, persoanele cu ADHD pot experimenta complicatii in relatiile interpersonale. Acestea pot include conflicte frecvente, dificultati in comunicare si izolare sociala, contribuind la stigmatizarea individului.

Stil de Viata si Sanatate Fizica:
Adultii cu ADHD au adesea dificultati in mentinerea unui stil de viata sanatos. Obiceiurile alimentare neregulate, lipsa activitatii fizice regulate si tendinta catre comportamente impulsive pot influenta negativ sanatatea fizica generala si pot contribui la probleme precum obezitatea si tulburarile de somn.

Risc de Abuz de Substante:
Exista o asociere semnificativa intre ADHD si risc crescut de abuz de substante. Indivizii cu ADHD pot recurge la substante pentru a face fata simptomelor lor sau pentru a gestiona emotiile intense asociate cu tulburarea.

Impactul Asupra Calitatii Vietii:
Complicatiile ADHD au un impact profund asupra calitatii vietii individului. De la stresul cronic la stigmatizare si afectarea relatiilor personale, aceste complicatii influenteaza multiple aspecte ale vietii de zi cu zi, provocand dificultati in atingerea potentialului maxim.

Concluzie

ADHD la adulti necesita o abordare atenta si personalizata pentru a gestiona cu succes simptomele si pentru a permite indivizilor sa-si atinga potentialul maxim. Prin educatie, terapie si sprijin continuu, adultii cu ADHD pot experimenta o imbunatatire semnificativa in calitatea vietii si in adaptarea la provocarile cotidiene


Citeste si despre:

Cele mai nocive alimente pentru ADHD ADHD si pubertatea Tot ce trebuie stiut despre ADHD 7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD? (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Sanatatea emotionala a adultilor cu ADHD Dificultatile de atentie si concentrare Care sunt efectele ADHD asupra sexualitatii? Care este legatura dintre ADHD si dopamina? ADHD si remediile florale Bach