Ce presupune evaluarea ADHD la copii? cu Simion Andreea Madalina, psiholog pediatru

Actualizat: 14 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Simion Andreea Madalina
Psiholog pediatru

Clinica Medicum

Simion Andreea Madalina, Psiholog pediatru:


Daca un copil are ADHD, adesea simptomele sunt prezente inca de cand este mic. Parintii pot observa ca este mai activ, vorbaret, impulsiv, are dificultati in a urma sau asculta instructiunile primite, are probleme de concentrare dar poate sa stea mai mult timp concentrat intr-o activitate preferata, nu tine minte informatiile primite pe termen scurt.

Daca a implinit 6 ani si va regasiti copilul in descrierea de mai sus, sau copilul a fost luat in evidentele unui psihiatru pentru tulburare hiperkinetica in perioada de prescolaritate, aceasta evaluare standardizata poate fi necesara pentru diagnosticul final si planificarea terapiei.

Cand apelam la aceasta evaluare?

Simion Andreea Madalina, Psiholog pediatru:

Pentru a apela la acest proces complex de evaluare, copilul trebuie sa aiba minim 6 ani deoarece majoritatea instrumentelor se aplica incepand de la aceasta varsta cand se poate pune de catre medic si diagnosticul. Obiectivele acestei evaluari sunt:

Medicul psihiatru pediatru in baza unui interviu de specialitate poate determina direct diagnosticul de ADHD, insa uneori doar diagnosticul nu este suficient pentru a se stabili planul de tratament psihologic. O evaluare completa ofera informatii despre abilitatile si dificultatile speficice ale copilului si pune bazele realizarii planului de interventie de catre terapeut.

Ce presupune evaluarea psihologica?

Simion Andreea Madalina, Psiholog pediatru:

Copilul va parcurge pe durata mai multor ore o testare standardizata conform recomandarilor internationale.

1 ora: Interviu cu parintii si copilul

Interviul presupune o discutie cu parintii si copilul cu privire la problemele curente. Este necesar sa aduceti la prima programare dosarul medical complet. Acesta va fi parcurs de psiholog intre sedintele de testare.

2 ore: Testarea inteligentei cu Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii (WISC-IV)

WISC-IV este un gold standard in evaluarea copiilor, iar pentru ADHD este necesar deoarece putem afla puncte forte si puncte slabe referitoare la inteligenta fluida si cristalizata a copilului, un aspect important in performanta scolara. Profilul ACID poate ridica si ipoteza existentei unor tulburari de invatare.

3 ore: Testarea neuropsihologica aprofundata NEPSY si alte instrumente importante

Testarea neuropsihologica urmareste evaluarea functiilor cognitive afectate de ADHD. Informatiile utilizate sunt obtinute pentru a realiza un profil cognitiv si pentru diagnostic diferential.

Copilul parcurge urmatoarele probe atent selectionate in functie de motivul evaluarii pentru ADHD si varsta sa:

Ce presupune examinarea emotionala si comportamentala?

Simion Andreea Madalina, Psiholog pediatru:


Aditional acestor sedinte se va urmari si obtinerea unor informatii despre emotii si comportamente masurate prin cateva scale completate de catre copil si parinte acasa in mod securizat folosind platforma PEDonline. Pentru aceasta evaluare va fi necesar ca educatoarea/invatatoarea sa completeze unele instrumente. Scalele sunt necesare si pentru diagnosticul diferential si sunt alese in functie de varsta copilului:


Cum testarea dureaza in general aproape 6 ore, este indicat sa va alocati timp suficient in acea zi. Psihodiagnosticul este realizat doar la sfarsit, cand sunt adunate toate informatiile.


Citeste si despre:

Autismul - Investigatii si testari Vorbirea intarziata Semnele din nastere Ingrijorari legate de pubertatea precoce Migrena juvenila Retinoblastomul Sanatatea copilului: Frica de intuneric Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Ce provoaca dependenta de jocuri de noroc? Sindromul alcoolismului fetal Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Pubertatea si patologia ei Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Dieta pentru copii supraponderali! Care este varsta optima pentru a avea un copil?