Retinoid

medicament derivat de la retinol (vitamina a), utilizat in tratamentul unor boli cutanate.

Indicatii - retinoidele sunt indicate in formele grave de acnee si de psoriazis.

Contraindicatii si precautii - Aceste medicamente sunt categoric contraindicate la femeia gravida din cauza efectului lor teratogen (care provoaca malformatii ale fatului) important. Prescrierea de retinoid unei femei in perioada de activitate genitala necesita un test prealabil de sarcina, care trebuie sa fie negativ, luarea de pilule contraceptive sa fie inceputa cu o luna inainte de tratament si sa fie urmata multa vreme dupa incetarea tratamentului, cel putin inca doua luni atunci cand medicamentul prescris este izoretinoina.

Efecte nedorite - Acestea depind de doza si durata tratamentului. Principalele efecte sunt tulburarile hepatice si lipidice, tulburarile osoase (osteoporoza cartilagiilor de conjugare 1), o calcificare a ligamentelor, tulburari cutanate si mucoase ca o cheilita (inflamatia buzelor) sau o uscaciune a gurii, o oprire a cresterii la copil etc.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Hipervitaminoza A

Acneea: mit si realitate

Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii

Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor

Produsele cosmetice pot sa provoace cancer?

Acneea vulgara

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

8 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre retinol

Afla cum poti scapa de acnee