Acneea vulgara

Publicat: 06 Decembrie 2005 | Actualizat: 16 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Acneea vulgara, popular denumita acnee, este o boala comuna a pielii care apare atunci cand sebumul (secretia grasa, uleioasa a glandelor sebacee) si celulele moarte ale pielii astupa porii. Astuparea porilor pielii determina aparitia unor pete care sunt frecvent rosii si umflate.

Forma usoara de acnee este caracterizata de aparitia catorva pete rosii, numite comedoame sau popular "cosuri". Acneea severa consta in sute de cosuri sau leziuni care pot acoperi fata, gatul, pieptul si spatele. In timp ce acneea usoara este doar suparatoare, acneea severa poate duce la tulburari psihice si emotionale.

Cei mai frecvent afectati sunt adolescentii. Mai mult de 85% fac cel putin forma usoara a acestei boli. In cele mai multe cazuri, acneea dispare in jurul varstei de 20 de ani, dar unele persoane, cele mai multe femei, pot avea acnee pana la 40-50 de ani.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

In timpul adolescentei, astuparea porilor este cauza cea mai frecventa a acneei. In timpul pubertatii, nivelurile serice ale hormonilor cresc si determina cresterea secretiei de sebum. Rolul sebumului este de a mentine umiditatea pielii. Acneea apare atunci cand sebumul se amesteca cu celulele moarte ale pielii.

Aceasta mixtura blocheaza porii, ceea ce determina infectia cu bacterii care se infiltreaza in tesuturile invecinate. Rezultatul este aparitia comedoamelor (cosurilor) rosii, umflate si pline cu puroi.
Contrar legendelor cunoscute, consumul de alimente bogate in grasimi sau ciocolata nu determina aparitia acneei.

Simptome

Simptomele si semnele acneei includ "cosurile" albe sau negre, care pot aparea pe fata, gat, umeri, spate sau piept. Leziunile chistice sunt niste comedoame mai mari si profund situate. Acestea pot deveni dureroase, se pot infecta si pot duce la aparitia cicatricilor.

Tratament

Tratamentul acneei este unul indelungat. Progresele pot aparea chiar si dupa 8 saptamani de la initierea lui. De obicei, acneea se agraveaza inaintea ameliorarii - chiar si in timpul tratamentului. Din fericire, tratamentul este de cele mai multe ori eficient.

Spalarea blanda cu sapunuri sau produse eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi lotiunile pe baza de peroxid de benzoil, controleaza si previn aparitia leziunilor in cazurile de acnee usoara. In cazul in care acestea nu sunt eficiente, trebuie consultat un medic dermatolog, care va prescrie anumite creme si lotiuni. Acestea pot contine antibiotice sau alte medicamente.

Medicul poate prescrie lotiuni topice (cu uz local) de peroxid de benzoil chiar si in cazuri moderate sau severe de acnee. Antibioticele administrate pe cale orala pot fi folosite, de asemenea, in tratamentul acneei.

Este posibil ca tratamentul sa fie constituit atat in lotiuni, cat si in antibiotice orale. Aceasta combinatie este mai eficienta comparativ cu monoterapia (folosirea unui singur medicament sau crema). De asemenea, aceasta combinatie scade riscul de a dezvolta rezistenta la antibiotice.

In cazul nodulilor - leziuni de consistenta crescuta, inflamate si dureroase - medicul recomanda ca tratament de prima intentie o crema sau o lotiune topica pe baza de vitamina A (crema sau lotiune retinoida).

In aceste cazuri este recomandata si o crema care contine antibiotice sau antibiotice pe cale orala.
In cazurile de acnee severa, cu noduli profunzi si leziuni chistice, medicii recomanda, in cazul in care alte tratamente sunt ineficiente, un retinoid oral, cum ar fi izotretinoin.

Cu toate ca acest tratament este foarte eficient, medicii il folosesc ca pe un tratament de ultima intentie, deoarece izotretinoinul poate cauza efecte adverse, care desi apar rar, sunt unele serioase.

Printre posibilele efecte adverse se numara:
- depresia;
- cresterea nivelului de colesterol;
- anomalii congenitale.

O singura doza de izotretinoin administrata la o femeie gravida poate determina anomalii congenitale severe.
Medicii folosesc de asemenea in tratamentul acneei, terapia cu laser sau cu unde (raze) de lumina. Terapia cu unde de lumina, care foloseste lumina albastra de intensitate inalta a fost aprobata de FDA (Food and Drug Administration). Aceasta terapie este eficienta in cazurile de acnee usoara pana la moderata, in care alte tratamente au fost ineficiente.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Energie in fiecare zitEnergie in fiecare zit

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Rebela acnee

Acneea chistica

Ingrijirea tenului si tratarea acneei

Factori care declanseaza rozaceea

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Despre rozacee

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Rozaceea

Dermatita periorala

Cum se trateaza dermatita seboreica?