Produsele cosmetice pot sa provoace cancer?

Publicat: 27 Mai 2011 | Actualizat: 27 Mai 2011
Autor: SfatulMedicului

Retinil palmitat in cremele pentru protectie solara


In lumea dermatologica, exista o serie de controverse pe marginea unei posibile legaturi dintre palmitat retinil derivat din vitamina A si dezvoltarea cancerului de piele. In august 2010, in urma unor studii realizate pe animale s-a constatat ca acest ingredient cunoscut, cu rol anti-imbatranire determina o accelerare a multiplicarii celulelor canceroase atunci cand pielea este expusa la soare.

De aceea, unii specialisti recomanda ca toate produsele de protectie solara ce contin retinil palmitat sa fie evitate. Cu toate acestea, alti cercetatori considera ca aceasta analiza a omis un fapt foarte important: soarecii folositi in studiu au fost tratati cu o crema care continea doar retinil palmitat, nu cu una de protectie solara (care sa contina si alte substante). Este posibil ca adaugarea altor ingrediente pentru protectia solara sa modifice rezultatele obtinute deja. Cu toate acestea, retinil palmitatul pe langa faptul ca nu este unul din cele mai bune ingrediente anti-imbatranire, nu ofera protectie decat impotriva razelor solare UVB, nu si impotriva celor UVA. Exista o multime de substante derivate din vitamina A care au actiune mai buna in acest scop.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Care este diferenta intre retinol palmitat si retinil palmitat?

Retinol palmitat si retinil palmitat fac parte din famlia de compusi chimici numita retinoizi, a vitaminei A. Familia vitaminei A include retinil esteri cum ar fi retinil palmitatul si retinil linoleat. Retinil palmitatul este un ester retinoid, iar acest lucru inseamna ca are o structura chimica diferita de retinol. De fapt, o data ce este absorbit in piele, retinil palmitatul este descompus in retinol. Din cauza structurii chimice diferite, fiecare membru al familiei retinoizilor actioneaza in mod diferit. Principalul lucru pe care acesti retinoizi in au in comun este ca toti actioneaza asupra receptorilor retinoizi din piele.

Retinolul si tretinoinul sunt ingrediente anti-imbatranire mai eficiente decat retinil palmitatul. Toti retinoizii ar trebui sa fie utilizati pe timp de noapte, intrucat se descompun atunci cand sunt expusi la lumina soarelui si isi pierd eficacitatea. Desi toti sunt legati de alti receptori retinoizi, anumite forme ale acestora se absorb mai bine in piele si prin urmare au o actiune mai puternica asupra pielii. Nu toti retinoizii au o actiune benefica in cazul prevenirii pielii imbatranite. Tretinoin si retinol s-au dovedit a avea actiune pozitiva, in acest sens, atunci cand sunt utilizate local. Studiile au demonstrat ca retinil palmitatul nu patrunde bine prin piele si chiar poate ramane la suprafata acesteia atunci cand are loc expunerea la soare. Totusi, principala controversa ramane producerea de radicali liberi care pot cauza, teoretic, deteriorarea celulei si ar putea rezulta cancerul de piele.

Este periculoasa prezenta vitaminei A in compozitia produselor de protectie solara?

Retinil palmitatul (cunoscut si sub numele de ester retinil) actioneaza in mod diferit decat alte tipuri de retinol atunci cand este expus la lumina UV astfel incat acesta nu poate fi tratat la fel ca ceilalti derivati ai vitaminei A.

Specialistii considera ca este prudent sa se evite cremele pentru protectie solara care contin retinil palmitat, dar cu toate acestea, nu a fost dovedit inca, faptul ca alte forme de retinoizi ar putea deveni daunatoare pentru organism atunci cand pielea este expusa la soare. De fapt, multe dintre acestea, in special beta-carotenul, s-a demonstrat ca previn aparitia cancerului. Cu toate acestea, pentru a evita orice risc, se recomanda ca retinoizii sa fie folositi pe timp de noapte.

Care produse cu retinoizi ofera cele mai bune rezultate anti-imbatranire?

Unii specialisti considera ca cele mai bune creme anti-imbatranire pentru piele sunt cele care contin retinol si tretinoin. Desi nu exista suficiente dovezi care sa confirme ca retinil palmitatul cauzeaza cancerul de piele cel mai bine ar fi evitarea acestuia sau cel putin utilizarea lui doar pe parcursul noptii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Energie in fiecare zitEnergie in fiecare zit

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Produsele cosmetice: mit si adevar

De ce sa folosim produse cosmetice BIO?

Octinoxatul in cosmetica: aspecte ce trebuie stiute

8 mituri despre cancer si explicatiile lor

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Cancerul - mit si adevar

Ingrediente toxice din trusa de machiaj

14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta

Substante cancerigene unde se gasesc si ce efecte au