Tratamentul incontinentei fecale

Actualizat: 20 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Definitie


Incontinenta fecala reprezinta incapacitatea de a controla tranzitul intestinal, ceea ce cauzeaza eliminarea neasteptata a materiilor fecale de la nivelul rectului.

Numita si incontinenta intestinala, afectiunea variaza ca grad de severitate, de la mici scapari de materii fecale odata cu eliminarea de gaze la pierderea completa a controlului sfincterian.

Cele mai frecvente cauze de incontinenta includ constipatia, diareea si afectarea fibrelor musculare sau a celor nervoase. Incontinenta fecala se poate datora slabirii tonusului sfincterului anal, ca urmare a inaintarii in varsta, a afectiunilor neurologice sau musculare aparute in urma nasterii - in cazul femeilor.

Indiferent de cauza, incontinenta fecala este o afectiune cu important rasunet psihologic. In pofida acestui fapt, este indicat sa vorbiti deschis cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema, intrucat exista numeroase tratamente care pot diminua in mare masura manifestarile incontinentei.

Simptome

In general, adultii nu au „accidente” de acest fel, exceptand probabil debutul diareei severe. In cazul persoanelor care sufera de incontinenta, eliminarea fecala necontrolata imbraca un caracter cronic si recurent.

Manifestarile incontinentei fecale sunt:

• Imposibilitatea controlului sfincterian relativ la eliminarea de gaze sau de materii fecale - fie ele lichide sau solide;
• Incapacitatea de a ajunge la toaleta in timp util pentru a evita eliminarea fecala accidentala.

Incontinenta poate avea grade variate de severitate, de la umezirea lenjeriei si pana la piederea totala a controlului sfincterian, cu eliminari fecale masive, caz in care afectiunea are consecinte devastatoare la nivelul psihicului.

Incontinenta fecala poate fi acompaniata si de alte manifestari digestive, cum ar fi:

Diaree;
Constipatie;
Balonare;
• Eliminarea de gaze;
• Crampe abdominale.

Cand este cazul sa consultam medicul

Medicul trebuie consultat in cazul in care suspectati prezenta incontinentei fecale.

Deseori, tinerele mamici sunt refractare la consultul medical in cazul incontinentei aparute ca urmare a travaliului; in pofida acestui fapt, problema ar trebui adresata cat mai precoce, intrucat afectarea sfincteriana cauzata de nastere poate fi corectata relativ usor, prevenind astfel aparitia unor complicatii severe pe termen lung. La momentul actual, exista numeroase metode de stabilire a cauzei incontinentei si a celui mai potrivit tratament in fiecare caz.

Cauze

In functionarea normala a intestinului, o importanta critica o au:
• Muschii sfincterieni. Muschii sfincterului anal intern si ai celui extern previn, prin contractia lor, eliminarea spontana a materiilor fecale;
• Sensibilitatea rectala. Este responsabila de senzatia de defecatie, care atrage atentia asupra necesitatii de a merge la toaleta;
• Acomodarea rectala. Intinderea fibrelor musculare din structura peretelui rectal permite inmagazinarea materiilor fecale, oferind un rastimp necesar pentru a ajunge la toaleta.

Abilitatea de a mentine materiile fecale necesita o functionare corecta a rectului, anusului si a sistemului nervos. Mai mult, sunt necesare si abilitatile mentale de a recunoaste si de a raspunde adecvat stimulilor ce semnaleaza senzatia de defecatie. Tulburarea functiilor oricaror elemente dintre cele anterior amintite poate cauza incontinenta fecala.

Un spectru larg de afectiuni poate cauza incontinenta fecala, incluzand:

• Constipatia cronica

In mod paradoxal, o cauza importanta a incontinentei este constipatia; aceasta actioneaza prin formarea unei mase compactate de materii fecale care in timp determina largirea rectului si a intestinului si slabirea tonusului sfincterelor prin tensionarea acestora in timpul eliminarii fecale.

Materiile fecale de consistenta lichidiana se pot scurge prin golurile lasate de masa fecala compactata si pot ajunge prin sfincterele slabite in exteriorul organismului. In afara de intinderea si slabirea fibrelor musculare, constipatia cronica poate scadea sensibilitatea peretelui rectal si al celui anal la prezenta materiilor fecale; mai mult, slabirea peretelui muscular nu mai mobilizeaza la fel de eficient continutul intestinal de-a lungul tubului digestiv.

• Diareea

Materiile fecale solide sunt mai usor de mentinut in rect decat cele lichide, astfel incat diareea poate cauza inrautatirea manifestarilor incontinentei fecale.

• Afectarea musculara

Deseori, cauza incontinentei fecale este lezarea sfincterului anal - un inel muscular situat la capatul rectului, cu rolul de a retine materiile fecale in intestin.

Daca sfincterul este afectat, el nu va mai putea retine materiile fecale si pot aparea scurgeri si eliminari spontane. Acest tip de afectare poate aparea in cazul femeilor in urma nasterii naturale daca s-a efectuat o epiziotomie sau s-a utilizat forcepsul in timpul travaliului.

De multe ori, acest tip de afectare nu este imediat observat, ci se manifesta dupa cativa ani de la evenimentul cauzator.

• Afectarea neurologica

Daca fibrele nervoase responsabile de controlul mecanic al sfincterelor sau de sensibilitatea rectala sunt lezate, va aparea incontinenta fecala. Astfel de lezari apar in cazul nasterii naturale, al traumatismelor medulare, al atacului vascular cerebral, diabetului sau sclerozei multiple.

• Pierderea capacitatii de acomodare musculara a rectului

In mod normal, rectul se intinde sub presiunea materiilor fecale; in cazul in care exista cicatrici ale peretelui rectal aparute ca urmare a interventiilor chirurgicale, a radioterapiei sau a afectiunilor intestinale inflamatorii (rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn), peretele intestinal nu se mai poate dilata si materiile fecale vor fi expulzate in exterior.

• Interventiile chirurgicale

Interventiile chirurgicale de tratare a hemoroizilor (vene dilatate ale anusului si rectului) pot afecta structura anusului si pot cauza incontinenta fecala; si alte interventii chirurgicale efectuate in zona respectiva pot cauza incontinenta.

Cancerul rectal

Cancerul ano-rectal poate cauza incontinenta fecala in masura in care invadeaza peretele muscular si fibrele nervoase necesare actului de defecatie.

• Alte afectiuni

Daca rectul se exteriorizeaza prin anal (prolaps rectal) sau, in cazul femeilor, se exprima prin peretele vaginului (rectocel), poate aparea incontinenta fecala; mai mult, hemoroizii pot cauza incontinenta fecala prin impiedicarea inchiderii complete a sfincterului anal.

• Slabirea fibrelor musculare sfincteriene ca urmare a imbatranirii

In timp, muschii si ligamentele care sustin organele din micul bazin pot slabi; acest fenomen apare si in cazul musculaturii sfincteriene, ducand la incontinenta fecala.

• Abuzul cronic de medicamente laxative
Utilizarea laxativelor pentru perioade lungi de timp poate cauza incontinenta fecala.

Factori de risc

Incontinenta fecala poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la persoanele in etate, unde se poate insoti de incontinenta urinara. In afara varstei inaintate, alti factori de risc sunt:

• Sexul feminin - incontinenta fecala este mai des intalnita la femei, ca urmare a nasterii pe cale naturala.

• Afectiunile neurologice - persoanele care sufera de diabet sau scleroza multipla pot dezvolta incontinenta fecala ca urmare a lezarii fibrelor nervoase responsabile de actul defecatiei.

• Maladia Alzheimer - incontinenta fecala apare deseori in stadiile avansate ale maladiei Alzheimer, in care atat dementa, cat si lezarea fibrelor nervoase joaca un rol important.

• Existenta unui handicap de natura fizica - persoanele cu dizabilitati pot dezvolta incontinenta fecala, ca urmare a faptului ca deseori poate fi dificil sa ajunga la toaleta in timp util.

Complicatii

Stresul emotional

Incontinenta fecala poate fi o sursa de situatii stanjenitoare. Nu este neobisnuit ca o persoana cu incontinenta fecala sa incerce sa isi ascunda afectiunea sau chiar sa evite relatiile sociale. Pierderea demnitatii asociata cu suprimarea controlului asupra uneia dintre functiile corpului poate duce la frustrare, furie sau depresie.

Iritatia pielii

Pe langa aspectele emotionale, incontinenta fecala poate produce iritatia tegumentului. Datorita faptului ca tegumentul perianal este mai sensibil, contactul repetat cu materiile fecale poate duce la durere, mancarime si, eventual, ulceratii care necesita tratament medical.

Pregatirea pentru vizita medicala

Daca suferiti de incontinenta fecala, ar trebui sa incepeti cu o vizita la medicul de familie. Totusi, este posibil ca atunci cand sunati pentru programare, sa fiti indrumati direct catre un gastroenterolog.

Este indicat sa fiti bine pregatiti pentru consultatie deoarece aceasta poate fi scurta si adesea sunt multe detalii de acoperit. In continuare vom expune cateva informatii care va pot ajuta sa fiti pregatiti pentru consultatie.

Ce puteti face

• Fiti atenti la eventualele restrictii necesare inainte de programare. Atunci cand va faceti programarea, intrebati daca este necesar sa faceti ceva inainte, ca de exemplu sa va limitati regimul alimentar;
• Scrieti toate simptomele pe care le aveti, inclusiv pe cele pe care le puteti considera nelegate de motivul pentru care ati solicitat consultatia;
• Scrieti si informatiile personale, inclusiv stresuri majore sau schimbari recente ale modului de viata;
• Alcatuiti o lista cu toate medicamentele, incluzand vitaminele si suplimentele pe care le luati;
• Luati cu dumneavoastra un membru al familiei sau un prieten. Uneori poate fi dificil sa acumulati toate informatiile furnizate pe parcursul consultatiei. Persoana care va insoteste va poate reaminti ceva ce v-a scapat sau ati uitat;
• Scrieti pe o lista intrebarile pe care doriti sa le puneti medicului.

Timpul alocat consultatiei este limitat, asa ca o lista cu intrebari va va ajuta sa profitati la maximum de cea mai mare parte din timp. Aranjati-va intrebarile in ordinea importantei, de la cele mai importante la cele mai putin importante; in acest fel va asigurati ca terminarea consultatiei nu va lasa intrebarile importante fara raspuns.

In caz de incontinenta fecala, exista cateva intrebari de baza pe care ar trebui sa le puneti medicului.

Care este cauza probabila a simptomelor?
Ce alte posibile cauze mai pot fi la baza simptomelor?
Ce teste ar trebui sa efectuez?
Afectiunea este acuta sau cronica?
Care este cel mai buna metoda de tratament?
Care este cea mai buna metoda de a actiona?
Ce alternative sugerati pentru abordarea initiala? Mai am si alte probleme de sanatate. Cum as putea sa le gestionez cel mai bine impreuna?
Exista niste restrictii pe care trebuie sa le urmez?
Ar trebui sa merg la un specialist? Care va fi pretul? Asigurarea mea de sanatate va acoperi consultatia la un specialist?
Exista o alternativa la tratamentul pe care mi-l prescrieti?
Exista brosuri sau alte materiale de informare pe care as putea sa le consult acasa? Ce site-uri imi recomandati sa vizitez?

In completarea intrebarilor pe care le-ati pregatit medicului, nu ezitati sa puneti intrebari pe parcursul consultatiei in orice moment in care va este ceva neclar.

La ce sa va asteptati din partea medicului

Pe parcursul consultatiei, medicul va va pune un numar de intrebari. Fiind pregatit pentru a-i raspunde, veti economisi timp pentru a-l putea folosi asupra aspectelor care va intereseaza in mod special.

Doctorul va poate intreba:

• De cat timp ati inceput sa aveti simptomele?
• Simptomele au fost continue sau ocazionale?
• Care este intensitatea simptomelor?
• Exista ceva care pare sa va amelioreze simptomele?
• Ce anume, daca exista, va agraveaza simptomele?
• Mai aveti si alte boli cum ar fi diabet, scleroza multipla sau constipatie cronica?
• In timpul travaliului a fost folosit forcepsul sau ati avut nevoie de epiziotomie?
• Aveti de asemenea si incontinenta urinara?

Ce puteti face deocamdata

Evitati alimentele si activitatile care va inrautatesc simptomele. Evitati alimentele grase sau uleioase, produsele lactate, alimentele condimentate sau orice va inrautateste incontinenta fecala.

Stabilirea diagnosticului

Anamneza

Pentru a determina cauza incontinentei fecale, medicul va va pune intrebari legate de antecedentele dumneavoastra, cum ar fi cand si cat de des resimtiti imposibilitatea de a va controla tranzitul intestinal.

Examenul clinic

In completarea discutiei cu dumneavoastra, medicul va efectua de asemenea un examen fizic. De obicei, examinarea consta intr-o inspectie vizuala a anusului si a zonei cuprinsa intre anus si organele genitale pentru a decela hemoroizi, infectii sau alte afectiuni.

Medicul dumneavostra poate folosi o sonda in timpul examinarii acestei zone. In mod normal, aceasta atingere va face ca sfincterul anal sa se contracte si anusul sa se cuteze. Acest test il va ajuta pe medic sa verifice integritatea nervilor.

Investigatii medicale

De asemenea, sunt disponibile o serie de investigatii medicale care ajuta la indicarea cu precizie a cauzei de incontinenta fecala.

Acestea pot include:

1. Tuseul rectal

Medicul va introduce degetul inmanusat si lubrifiat in rect pentru a evalua forta de contractie a muschilor sfincterieni si pentru a cauta orice fel de anomalii ale zonei rectale. In timpul examinarii, este posibil ca medicul sa va ceara sa va scremeti. Astfel medicul va putea verifica daca exista prolaps rectal sau alte anumite afectiuni.

2. Manometria anala

In cadrul acestui test, medicul introduce un tub ingust, flexibil in anus si rect. Odata ce tubul este pozitionat, un balonas situat la extremitatea tubului este umflat. Acest test va permite medicului sa aprecieze fermitatea sfincteruui anal. De asemenea, se masoara sensibilitatea si functionalitatea rectului.

3. Ecografia anorectala

In cadrul acestei proceduri care evalueaza structura sfincterului, medicul introduce un instrument ingust, de forma unei baghete, in anus si rect. Acest instrument, care este atasat la un computer si ecran video, emite unde sonore. Undele se lovesc de peretii rectului si anusului, producand imagini video ale acestor structuri interne.

4. Rectografia

In cadrul acestei proceduri, medicul foloseste o cantitate mica de lichid numit bariu pentru a acoperi peretii rectului. Bariul va creste vizibilitatea rectului la examinarea cu raze X. Acest test masoara cantitatea de scaun pe care o poate retine rectul. De asemenea, examinarea evalueaza gradul de evacuare al materiilor fecale din rect.

5. Proctosigmoidoscopia

In aceasta procedura, medicul foloseste un tub lung, subtire, cu o camera video mica atasata pentru a examina rectul si sigmoidul - aproximativ ultimii 60 cm ai colonului. Aceasta examinare detecteaza semnele de inflamatie, tumori sau tesut cicatricial care poate provoca incontinenta fecala. Medicul poate dori, de asemenea, sa efectueze o colonoscopie pentru a vizualiza intregul colon.

6. Electromiografie anala
Acest test presupune introducerea de mici electrozi in muschii din jurul anusului, putand dezvalui semne de leziuni nervoase.

Tratament

Din fericire, actualmente sunt disponibile mai multe tratamente eficiente pentru incontinenta fecala. Medicul dumneavoastra de familie va poate fi de ajutor sau se poate sa fiti nevoiti sa consultati un medic specializat in tratarea afectiunilor de colon, rect sau anus, cum ar fi un gastroenterolog, proctolog sau un chirurg specializat in tratarea afectiunilor colo-rectale.

Tratamentul pentru incontinenta fecala poate ajuta, de obicei, la restabilirea controlului asupra tranzitului intestinal sau cel putin poate reduce in mod substantial severitatea afectiunii.

In functie de cauza incontinentei dvs., tratamentul poate include schimbarile in dieta, medicamente, exercitii speciale care va pot ajuta sa controlati mai bine tranzitul intestinal sau o interventie chirurgicala.

Tratamentul medicamentos

Uneori, medicul recomanda medicamente pentru a trata incontinenta fecala, cum ar fi:
Antidiareice. Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente care pot diminua diareea. Medicamentul numit loperamid (Imodium) poate fi folosit in tratamentul diareei.
Laxative. Atunci cand constipatia cronica este incriminata in etiologia incontinentei, medicul va poate recomanda folosirea temporara de laxative usoare, cum ar fi lapte de magnezie, pentru a va ajuta la restabilirea circulatiei normale intestinale.
• Alte medicamente. Daca diareea este cauza incontinentei fecale, medicul va poate recomanda medicamente care scad miscarea spontana a intestinului (motilitatea intestinului) sau care diminueaza continutului de apa din scaun.

Terapii

O varietate de terapii pot imbunatati incontinenta fecala:

1. Modificarea dietei

Alimentatia dumneavoastra afecteaza consistenta scaunului. Medicul va poate recomanda modificari ale dietei care va pot imbunatati tranzitul intestinal. De exemplu, in cazul in care constipatia cronica este responsabila de incontinenta fecala, medicul va poate recomanda sa beti multe lichide si sa mancati alimente bogate in fibre care nu au un efect constipant.

Daca diareea este cea care contribuie la incontinenta, medicul va poate recomanda sa mariti consumul de alimente bogate in fibre pentru a adauga un volum mare scaunului, facandu-l mai putin apos. In general, medicul va va recomanda un regim alimentar care sa va ajute sa obtineti o consistenta buna a scaunului pentru un control cat mai bun al tranzitului intestinal.

2. Antrenarea tranzitului intestinal

Daca incontinenta fecala este datorata unei lipse de control al sfincterului anal sau al unei scaderi a gradului de constientizare a defecatiei, puteti beneficia de un program de antrenare a tranzitului intestinal si exercitii terapeutice menite a va restabili forta musculara. In unele cazuri, antrenarea tranzitului consta in a invata sa mergeti la toaleta intr-un anumit moment al zilei.

De exemplu, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa faceti un efort constient pentru a avea scaun dupa masa. Aceasta va ajuta sa obtineti un control mai bun prin stabilirea cu o oarecare predictibilitate a momentului in care veti avea nevoie sa utilizati toaleta.

Biofeedback-ul este un alt tratament de formare a intestinului pentru incontinenta fecala. Acesta implica introducerea in anus a unei sonde sensibile la presiune. Aceasta sonda inregistreaza puterea musculara si activitatea sfincterului anal in timp ce se contracta in jurul sondei. Veti putea exersa contractiile sfincterului si invata sa va consolidati muschii prin vizualizarea gradatiei afisate. Aceste exercitii va pot intari muschii rectali.

3. Tratamentul fecaloamelor

Medicul poate fi nevoit sa scoata un fecalom in cazul in care laxativele sau clismele nu va ajuta sa-l eliminati. Pentru a elimina un fecalom, medicul introduce unul sau doua degete in rect pentru a-l zdrobi. Fragmentele mici rezultate vor fi mai usor de expulzat.

4. Stimularea nervului sacral

Un alt tratament pentru incontinenta fecala este reprezentat de stimularea nervului sacral. Nervii sacrali coboara de la maduva spinarii spre muschii din pelvis. Acesti nervi regleaza senzatia si puterea muschilor sfincterelor rectale si anale.

Stimularea electrica directa a acestor nervi poate restaura continenta la 40 - 75 la suta dintre pacientii a caror incontinenta fecala este cauzata de leziuni ale nervilor si ai caror muschi ai sfincterului anal sunt intacti.

Acest tratament este de obicei realizat numai in cazul in care alte tratamente nu au functionat.

Stimularea nervilor sacrali se realizeaza in etape. In primul rand, patru pana la sase ace mici sunt pozitionate in muschii de la nivelul intestinului inferior, acesti muschi fiind stimulati de un generator extern de impulsuri.

Raspunsul muscular la stimulare nu este incomod. Dupa un raspuns reusit, vi se poate implanta un generator permanent de impulsuri.

Tratamentul chirurgical

Pentru unii pacienti, tratamentul incontinentei fecale necesita interventie chirugicala pentru a corecta o afectiune de baza. Procedurile chirurgicale folosite in tratarea incontinentei fecale nu sunt neaparat usoare sau lipsite de complicatii.

In anumite cauze de incontinenta fecala - de exemplu, leziunea sfincterului anal cauzata de travaliu sau de prolapsul rectal - pot fi adesea tratate eficient prin interventii chirurgicale.

Optiunile chirurgicale includ:

Sfincteroplastie
Aceasta interventie chirurgicala este folosita pentru a repara leziunea sau slabirea sfincterului anal. In cadrul acestei proceduri, zona de muschi lezata este identificata, iar marginile sale sunt eliberate de tesutul din jur. Marginile musculare sunt apoi aduse si cusute impreuna intr-o maniera prin care se suprapun.

• Interventii chirurgicale de tratare a prolapsului rectal, a rectocelului sau hemoroizilor

Prolapsul rectal, o afectiune in care o portiune a rectului iese prin anus, slabeste sfincterul anal. In anumite situatii, cum ar fi constipatia cronica, ligamentele rectului se pot intinde, pierzandu-si abilitatea de a tine rectul in pozitia sa.

Corectia chirurgicala a prolapsului rectal poate fi necesara impreuna cu repararea muschiului sfincterian. La femei, proeminarea rectului prin peretele vaginal (rectocel) poate necesita tratatamentul chirurgical pentru a corecta incontinenta fecala.

Hemoroizii interni prolabati pot impiedica inchiderea completa a sfincterului anal, conducand la incontinenta fecala. Hemoroizii se pot localiza aproape de portiunea superioara sau inceputul canalului anal (hemoroizi interni) sau in portiunea inferioara sau de deschidere a canalului anal (hemoroizii externi).

Hemoroizii pot fi tratati prin hemoroidectomie clasica, o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza tesutul hemoroidal.

• Inlocuirea sfincterului

Un sfincter anal artificial poate fi folosit pentru a inlocui sfincterul anal lezat. Dispozitivul este, in esenta, o manseta gonflabila, care este implantata in jurul canalului anal.

Odata umflat, dispozitivul pastreaza sfincterul anal inchis pana cand sunteti pregatit pentru a defeca. Pentru a merge la toaleta, veti utiliza o pompa mica externa pentru a dezumfla dispozitivul si pentru a permite scaunului sa fie eliberat. Apoi reumflati dispozitivul dupa aproximativ 10 minute.

• Repararea sfincterului

In timpul unei interventii chirugicale, numita transfer de muschi gracilis, un muschi este recoltat de la nivelul coapsei si infasurat in jurul sfincterului. Acesta va restaura tonusul muscular al sfincterului.

• Colostomie

In ultima instanta, o colostomie poate fi solutia definitiva pentru corectia incontinentei fecale. Colostomia este luata in considerare numai dupa ce alte tratamente au esuat.

O colostomie este o interventie chirurgicala care redirectioneaza scaunul printr-o deschidere in abdomen. Un sac special se ataseaza la aceasta deschidere pentru a colecta scaunul.

Modificari ale stilului de viata

Daca incontinenta fecala este datorata unei afectiuni care nu poate fi in totalitate corectata, veti putea limita numarul "accidentelor" printr-un control mai bun al tranzitului intestinal.

Puteti incepe prin a face modificari in dieta dumneavoastra:

• Fiti atenti la alimentatia dumneavoastra. Pastrati o lista a alimentelor pe care le consumati pe parcursul saptamanii. Ati putea descoperi o legatura intre anumite alimente si episoadele de incontinenta.

Odata ce ati identificat alimentele care sunt problematice, incetati sa le mai consumati si observati daca incontinenta se amelioreaza. Mancarea care poate provoca diaree sau gaze si agraveaza incontinenta fecala include alimentele condimentate, grase si uleioase, carnea sarata sau afumata, bauturile carbogazoase si produsele lactate (daca aveti intoleranta la lactoza).

Bauturile care contin cofeina si alcoolul pot avea, de asemenea, un efect laxativ, la fel ca guma fara zahar si bauturile carbogazoase dietetice, care contin indulcitori artificiali.

• Consumati mese in cantitate mica. Incercati sa consumati mai multe mese in cantitate mica de-a lungul zilei, mai degraba decat doar trei mese in cantitate mare, deoarece mesele copioase declanseaza uneori contractii intestinale care pot cauza diaree.

• Consumati mai multe fibre. Fibrele ajuta la formarea unui scaun moale, mai usor de controlat. Fibrele sunt prezente in fructe, legume, paine si cereale integrale.

Obiectivul este de a consuma 20 - 30 de grame de fibre pe zi, insa este indicat sa le adaugati in alimentatia dumneavoastra in cantitate progresiva. Prea multe fibre dintr-odata pot provoca balonare, gaze sau chiar diaree.

• Beti mai multa apa. Pentru a mentine scaunele moi si legate, este indicat sa beti cel putin opt pahare de lichide pe zi, de preferat apa. Pe langa gestionarea incontinentei fecale prin modificari ale alimentatiei, puteti evita neplacerile suplimentare prin mentinerea pielii perianale curata si uscata.

Pentru a diminua disconfortul anal si a elimina orice miros posibil asociat cu incontinenta fecala:

• Spalati zona cu apa
Spalati usor pielea perianala cu apa dupa fiecare defecatie; faceti acest lucru folosind hartie igienica umeda, dus sau, mai bine, printr-o baie. Sapunul poate usca si irita pielea.

• Uscati bine zona
Dupa spalare, lasati zona sa se usuce. Daca sunteti grabit, puteti, de asemenea, masa usor zona cu hartie igienica uscata sau cu un prosop curat.

• Aplicati o crema sau o pudra
Cremele ajuta pielea iritata sa nu intre in contact direct cu materiile fecale. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va recomanda un produs. Asigurati-va ca zona este curata si uscata inainte de aplicarea cremei. Pudra de talc sau amidonul de porumb pot ajuta la ameliorarea disconfortului anal.

• Purtati lenjerie din bumbac si haine largi
Hainele stramte pot restrictiona fluxul de aer, inrautatind astfel problemele pielii. Schimbarea lenjeriei murdare se va face cat mai repede cu putinta.

Atunci cand tratamentele medicale nu pot elimina complet incontinenta, produse cum ar fi tampoanele absorbante si lenjeria de corp va pot ajuta sa gestionati mai bine problema.

Puteti achizitiona produse pentru incontinenta fecala de la farmacii, supermarketuri si magazine de tehnica medicala. Daca utilizati tampoane sau scutece pentru adulti, asigurati-va ca acestea prezinta un strat absorbant semipermeabil. Produsele care prezinta acest strat vor tine umezeala departe de pielea dumneavoastra.


Citeste si despre:

Riscurile asociate sexului anal Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Accidentul vascular cerebral si incontinenta Vezica urinara si patologia neurologica Tot ce trebuie stiut despre mielomeningocel Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat Megacolonul congenital (boala Hirschsprung) Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
Cere sfatul medicului ×