Laxativele

Publicat: 31 August 2006 | Actualizat: 02 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Definitie


Laxativele sunt substante care produc evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale. Sunt folosite in tratamentul constipatiei cronice datorata incetinirii tranzitului intestinal.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tipologie

In functie de mecanismul de actiune, se deosebesc mai multe tipuri de laxative:

- laxative de volum (care maresc volumul bolului fecal): alimente pe baza de tarate de grau sau produsele de tip Citrucel, Metamucil sau Perdiem, ce contin metilceluloza sau psyllium (o fibra insolubila care are proprietatea de a fixa o mare cantitate de apa); cresterea volumului bolului fecal stimuleaza reflexele de defecatie; acest tip de laxative sunt indicate in tratamentul de lunga durata al constipatiei, creste numarul de scaune si nu prezinta efecte secundare;

- laxative emoliente, de tipul Decusatului de sodiu care stimuleaza secretia de sodiu si apa de catre intestin, producand lubrefiere si inmuierea bolului; acest tip de laxative nu prezinta riscuri insa sunt mai putin eficiente daca nu sunt consumate cantitati suficiente de lichide zilnic;

- laxativele osmotice: produsele precum Fosfatul de sodiu, Laptele de magneziu sau dizaharidele neabsorbabile (Lactuloza, Sorbitol) au efect rapid, mentin lichidele in lumenul intestinal si favorizeaza trecerea lichidelor din vasele sanguine si tesuturile din jur in lumenul intestinal, inducand eliminari de materii fecale de consistenta apoasa; este recomandat ca aportul zilnic de lichide sa fie crescut; persoanele care sufera de afectiuni renale, de hipertensiune arteriala sau care sunt supusi unui regim hiposodat vor evita folosirea acestui tip de laxative;

- laxativele stimulante de tipul compusilor polifenolici/difenilmetan (Bisacodyl) sau a derivatilor antranoizi (Senna), sunt laxative de contact care prin stimularea terminatiilor nervoase din mucoasa colonului induc accentuarea peristaltismului; nu sunt folosite de rutina, ci doar in tratamentele de scurta durata, in special in constipatii care apar ocazional; folosirea abuziva a stimulantelor diminueaza tonusul musculaturii intestinului gros si provoaca dependenta, necesitand administrare permanenta pentru a fi mentinut peristaltismul, nu numai in perioadele de constipatie.

Precautii

Toate tipurile de laxative se vor administra cu cantitati mari de apa sau lichide. Nu se va abuza de consumul de laxative. Pentru tratamentul de lunga durata se va apela la laxativele care maresc volumul materiilor fecale (tarate sau Metamucil).

Folosirea pe timp indelungat a laxativelor stimulante, interfera cu absorbtia de calciu si vitamina D, producand osteopenie (diminuarea masei osoase).

De retinut!

In paralel cu administrarea laxativelor se impun cateva masuri generale de modificare a modului de viata si habitusului alimentar:

- consum crescut de lichide;
- consum crescut de fibre, fructe si legume;
- eliminarea sedentarismului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

Citeste si despre:

Riscul consumului de laxative in dietele de slabit

Laxative naturale

Laxative naturale care pot ameliora constipatia

Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa?

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Impactul stresului asupra bolilor neurodegenerative

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Constipatia la copil

Colonul iritabil se poate combate si prin sport

Bulimia nervoasa - hiperfagie

Slabeste natural cu soc

Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta