Efectele alcoolului asupra inimii

Publicat: 27 August 2018 | Actualizat: 27 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Inima pompeaza sangele in organism prin artere, vene si capilare. Sangele transporta substante nutritive si compusi catre toate organele corpului, inclusiv alcoolul.

In doze mici sau moderate, alcoolul nu afecteaza inima, insa in cantitati mari si consumat cu regularitate, acesta poate fi una dintre cauzele bolilor de inima.

Sistemul cardiovascular este afectat de alcool. Acesta poate determina o crestere temporara a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Pe termen lung, consumul de alcool peste medie poate duce la cresterea ritmului cardiac, la cresterea tensiunii arteriale, la atrofierea muschiului inimii si la aritmie cardiaca. Toate acestea pot spori riscul dezvoltarii unui atac de cord si a unui accident vascular cerebral.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Beneficiile consumului moderat de alcool

Un consum moderat de alcool inseamna sub 15 grame de alcool pur pe zi in cazul femeilor si sub 30 de grame in cazul barbatilor. Un pahar cu vin de 250 ml are in jur de 25 de grame de alcool pur.

Consumul moderat de alcool potejeaza impotriva mai multor boli:
- Creste nivelul HDL sau colesterolul "bun";
- Incetineste coagularea sangelui. Acest lucru inseamna ca poate opri atacurile de cord, insa poate determina sangerari mai usoare;
- Scade riscul de instalare a diabetului;
- Scade riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

Efectele negative ale consumului ridicat de alcool

Creste ritmul cardiac. Alcoolul poate determina variatii ale modului in care bate inima. Consumul regulat de alcool poate provoca episoade de tahicardie. Numarul si severitatea acestor episoade poate provoca cheaguri de sange, ce cresc riscul dezvoltarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

Creste tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ridicata apare atunci cand sangele pompeaza cu mai multa forta decat in mod obisnuit. Consumul unei singure doze de alcool poate determina o crestere temporara a tensiunii arteriale, iar consumul regulat de alcool peste limitele recomandate poate provoca hipertensiune arteriala.

Tensiunea arteriala ridicata determina intarirea si ingrosarea arterelor si este un factor de risc pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Determina batai neregulate ale inimii. Schimbarea ritmului inimii se numeste aritmie. Aritmiile pot include batai prea lente ale inimii (bradicardie) sau prea rapide (tahicardie). Acestea pot provoca stop cardiac si accident vascular cerebral.

Provoaca infarct. Muschiul inimii are nevoie de oxigen pentru a putea pompa sange. Un atac de cord apare atunci cand o artera care furnizeaza oxigen la nivelul muschiului cardiac este ingustata sau intrerupta complet, impiedicand muschiul inimii sa primeasca oxigen.

Fluxul de sange catre inima poate fi blocat din cauza cresterii treptate a placii, a grasimii si a colesterolului care determina ingustarea arterelor coronariene.

Determina accident vascular cerebral. Consumul de alcool poate creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral. Acesta determina perturbarea fluxului sangvin la nivel cerebral si poate duce la pierderea functiilor motorii si senzoriale.

Un accident vascular cerebral poate deteriora si alte sisteme din organism, inclusiv sistemele scheletice, musculare, respiratorii, digestive si urinare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 0724009544
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Invata sa fii sprintenInvata sa fii sprinten

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Efectele cafelei asupra inimii

Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii

Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului

Energizantele si efectele lor asupra organismului

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta

Meteosensibilitatea si efectele asupra sanatatii

Bauturile energizante - efectul real al acestora

Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare

Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta