Riscurile consumului de alcool de catre femei

Publicat: 09 Noiembrie 2011 | Actualizat: 09 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Exista peste 100 de studii care au demonstrat ca exista o serie de riscuri implicate de consumul de alcool de catre femei. Unul dintre acesta si cel mai important ar fi declansarea cancerului de san. De asemenea, s-a subliniat legatura dintre consumul de alcool si aparitia altor boli cum ar fi: cancerul hepatic, de colon, pancreas, stomac, gat, laringe, esofag si pulmonar.

In cazul multora dintre aceste boli riscul aparitiei lor a crescut o data cu consumul exagerat de alcool: pana la trei-patru bautri pe zi, dar in cazul altor boli, chiar si cantitati scazute de alcool pot avea efecte nocive. Printre factorii care influenteaza declansarea cancerului se numara si obiceiurile sau stilul de viata din adolescenta sau tinerete.Cancerul nu se formeaza peste noapte. Expunerea repetata la alcool pe o perioada lunga de timp poate provoca leziuni ale organismului si are un efect cumulativ asupra acestuia.

Consecintele consumului de alcool

Cea mai grava consecinta a consuntre decesele cauzate de cancer la nivel mondial sunt atribuite consumului de alcool. Expertii estimeaza ca peste 50% din cazurile de decese la femei ar ptuea fi evitate prin diminuarea consumului de alcool la un pahar pe zi.

Alte studii au constatat ca rata mortalitatii asociata cu consumul de alcool (sinucideri si diverse tipuri de accidente) este de doua ori mai mare la femei decat la barbati. De asemenea, femeile sunt mai sensibile la dezvoltarea de leziuni ale creierului in urma consumului de alcool si de substante nocive. Un alt efect negativ al consumului de alcool in randul femeilor este caderea parului.

Un pahar de alcool pe zi pentru o santate mai buna

Avand in vedere specificatiile de mai sus, oricine s-ar putea intreba de ce medicii nu recomanda eliminarea pur si simplu a alcoolului din dieta unei persoane. Specialistii afirma ca acest lucru nu este, totusi, atat de simplu. Majoritatea femeilor care consuma cantitati mari de alcool au deja un stil de viata in care consumul de alcool este un obicei la care majoritatea renunta destul de greu.

Pe de alta parte specialistii nu pot dovedi legatura dintre cauza si efect: alcoolul creste nivelul estrogenilor la persoanele de sex feminin (un factor de risc pentru aparitia cancerului de san) dar nu exista suficiente dovezi concrete care sa confirme ca acest obicei determina aparita cancerului. Ca atare, nu se poate afirma ca stoparea consumului de alcool va reduce riscul declansarii acestei boli.

In plus, alaturi de fiecare studiu care avertizeaza fata de pericolele pentru sanatate ale consumului de bauturi alcoolice, exista altele care promoveaza potentialele beneficii ale acestuia. In urma unor cercetari recente s-a descoperit ca femeile de varsta mijlocie care consuma un pahar de alcool pe zi au o stare mai buna fizica si mentala de sanatate decat femeile care nu beau. Iar alte studii au confirmat reducerea riscului aparitiei bolilor de inima in urma consumului moderat de alcool.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Alexis
Tel: 0752190151
Bucuresti, Strada Jean Louis Calderon Nr 45

Medici

Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Urigood - supliment natural in afectiunile rinichilorUrigood - supliment natural in afectiunile rinichilor

Citeste si despre:

Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit

Activitatea sexuala nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci

Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Ulcerul venos se poate vindeca!

Feronix- produs nou cu fier natural

Ce trebuie sa stii despre infectiile urinare: simptome si tratament

Dependenta la femei si mame

Frigul afecteaza grav inima. Iata la ce riscuri ne expunem in sezonul rece

Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne

Sarcina si bolile cu transmitere sexuala

Sexul si imbatranirea