Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci

Publicat: 08 Iunie 2017 | Actualizat: 08 Iunie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Vara, pentru persoanele cu afectiuni cardiace, temperaturile foarte ridicate aduc cu sine un mare numar de probleme.

Atunci cand o persoana se expune la temperaturi ridicate, are loc o suprasolicitare a sistemului cardiovascular prin cresterea debitului cardiac si prin scaderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatatiei.

Aceste fenomene pot duce la alterarea starii generale a persoanelor sanatoase, cu efecte destul de grave asupra pacientilor cardiaci.

Principalele consecinte ale expunerii la soare

Deshidratarea agraveaza starea bolnavilor de inima. Una dintre consecintele expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea, problema cu care se confrunta majoritatea oamenilor, dar care ii afecteaza in mare masura pe cei cu probleme de inima.

Organismul uman elimina excesul de caldura prin transpiratie, iar daca aceasta cantitate de apa pierduta nu poate fi compensata printr-o hidratare corespunzatoare, atunci se instaleaza deshidratarea si complicatiile acesteia.

Medicatia poate complica starea de sanatate. De regula, pacientiilor cu afectiuni cardiovasculare li se administreaza si diuretice, care au scopul de a elimina excesul de apa din organism, un alt factor al deshidratarii.

Si beta-blocantele, o alta categorie de medicamente destinate pacientilor cu boli cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea ritmului cardiac, pot ingreuna capacitatea organismului de a elimina caldura excesiva.

Sub nicio forma nu trebuie inlaturate din medicatia zilnica sau dupa cum a recomandat medicul specialist cardiolog aceste medicamente, numai ca, vara, se impune ca pacientii cu hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica sau insuficienta cardiaca sa stea cat mai putin la soare.

Un alt risc la care sunt expuse persoanele cu boli cardiovasculare vara este cel al oscilatiilor tensionale. Astfel, sunt fie pacienti hipertensivi la care cresterea valorilor tensionale se coreleaza cu canicula, fie sunt pacienti care se confrunta cu o scadere a valorilor tensiunii arteriale determinate de deshidratare sau de actiunea exagerata a medicamentelor antihipertensive.

Un real risc al caniculei este acela ca pacientii diagnosticati cu boli cardiace se pot decompensa din cauza caldurii, ajungandu-se pana la insuficienta cardiaca.

Recomandari pentru pacientii cardiaci in zilele caniculare

• Este indicata evitarea iesirilor in aer liber in perioadele fiebinti ale zilei. Plimbarile pot fi efectuate fie dimineata, pana in ora 10.00, fie seara, dupa ora 18.00, in felul acesta evitandu-se agravarea afectiunilor cronice si aparitia complicatiilor.

• Se recomanda un consum ridicat de lichide, fructe si legume.

• Imbracamintea trebuie sa fie lejera, din bumbac, capul sa fie acoperit cu o palarie. Sunt utili si ochelarii de soare, precum si folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat.

• Trebuie evitat consumul de alcool si bauturi pe baza de cafeina, acestea provocand deshidratarea.

• Chiar si in casa este recomandat repausul la pat sau cel putin realizarea unor activitati care sa necesite un efort minim, pentru a nu suprasolicita inima.

• Ziua, pentru a mentine o temperatura scazuta in locuinta este bine sa fie tinute geamurile inchise. Seara, cand se racoreste, incaperile trebuie aerisite.

• Nu se maresc sau micsoreaza dozele medicamentelor fara recomandarea medicului curant.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 0724009544
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Prim ajutor in cazul insolatiilor

Terapie naturala vara, pentru imunitate buna toamna si iarna

Anemia feripriva- simptome, cauze si remedii naturale

Ulcerul venos se poate vindeca!

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit