Tahicardia ventriculara

Publicat: 12 Septembrie 2006 | Actualizat: 31 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tahicardia ventriculara (TV) este o tulburare de ritm al carei focar este situat la nivelul ventriculului.

Majoritatea episoadelor de fibrilatie ventriculara (FV) incep cu TV netratata, iar in acest caz, sansele de resuscitare resusita sunt minime.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

Uneori, cauzele TV nu se pot identifica, mai ales cand care acestea apar la persoanele tinere.Dar de cele mai multe ori, TV se dezvolta in cadrul diferitelor boli cardiace organice, cel mai frecvent in boala cardiaca ischemica cu infarct miocardic in antecedente, dar si in anomalii cardiace congenitale, cardiomiopatia dilatativa sau miocardite. Foarte rar, TV apare consecutiv chirurgiei cardio-vasculare.
Unele medicamente antiaritmice utilizate in tratamentul altor aritmii pot sta la baza aparitiei unor episoade de TV. Cauza cea mai rara de TV este reprezentata de dezechilibrele electrolitice, precum nivelul scazut al potasiului sanguin (hipokalemia, hipopotasemia).
Medicamentele decongestionante, remediiile naturiste (mai ales cele care contin ma huang sau efedrina), pastilele de slabire sau amfetaminele sunt frecvent factori declansatori ai TV. Consumul de droguri de tipul cocainei, ecstasy si amfetaminei trebuie evitat datorita potentialului proaritmic al acestora.
Este important sa fie evitat medicamentul identificat ca declansator al unui episod de TV pentru a putea fi prevenit un viitor acces de TV.

Simptome

In timpul TV activitatea cardiaca este caracterizata de batai rapide (tahicardie, cu frecventa intre 100-250/min). Contractia ventriculara accelerata nu permite pomparea unei cantitati de sange suficiente, ducand la aparitia urmatoarelor simptome:
- palpitatii
- ameteala sau stare de lesin
- tahipnee (respiratie rapida, superficiala)
- dureri toracice sau angina
- presincope sau sincope.
In cazul unor accese scurte de tahicardie ventriculara pacientii sunt asimptomatici.

Diagnostic


Electrocardiograma (EKG), in situatiile in care este posibila efectuarea ei, este investigatia care aduce date esentiale punerii diagnosticului de TV.Alaturi de EKG, diagnosticul de TV este pus pe baza istoricului, al examenului clinic al testelor de laborator si al examenului radiologic.
Deoarece TV survin paroxistic si nu pot fi surprinse pe EKG-ul realizat in timpul unei investigatii de rutina, la pacientii cu tulburari de ritm repetate, se va recomanda monitorizare EKG 24 ore (de tip Holter): pacientul isi desfasoara activitatile sale zilnice avand asupra sa, pe piept, un mic aparat portabil ce inregistreaza activitatea electrica a inimii. De-a lungul inregistrarii ambulatorii pot apare modificari ale ritmului cardiac.


Alte teste care pot aduce informatii utile punerii diagnosticului de TV includ:
- ecocardiografia
- teste de efort
- coronarografie
- studii de electrofiziologie cardiaca (cu ajutorul unui cateter intracardiac diagnostic este trimis un impuls electric care declanseaza TV si sunt depistate anomaliile de transmitere ale impulsului electric cardiac - cartografierea activarii: localizarea regiunii responsabile de generarea TV).Introducerea cateterelor endocardiace si a cartografierii activarii au dus la elaborarea unor tehnici chirurgicale de tratament a TV.

Tratament

TV nesustinute, benigne, necesita tratament in masura in care sunt simptomatice. In cazul pacientilor care prezinta simptomatologie caracteristica, TV sustinute se va interveni terapeutic datorita degradarii hemodinamice rapide si a riscului potential de aparitie a FV. In functie de starea clinica a pacientului, algoritmul terapeutic presupune fie cardioversie electrica, fie tratament farmacologic antiaritmic administrat intravenos.
Un rol important il are profilaxia recidivelor TV, prin medicatie antiaritmica. Dezavantajul antiaritmicelor este efectul lor proaritmic care accentueaza tulburarile de ritm existente, ceea ce a condus la dezvoltarea unor metode terapeutice invazive, de tipul unui cardiovertor defibrilator implantabil (dispozitiv implantabil subcutanat care monitorizeaza in mod constant activitatea cardiaca si trimite impulsuri electrice in momentul depistarii TV, restabilind astfel ritmul cardiac normal). In anumite cazuri este necesara asocierea medicatiei cu cardioverul implantabil.


Alta modalitate invaziva de tratament utila in unele situatii este ablatia prin curent de radiofrecventa cu ajutorul unui cateter ce distruge tesutul de origine al aritmiei. Initial, prin cartografierea activarii se localizeaza focarul aritmic, iar prin introducerea unui cateter venos acest focar este distrus cu unde de radiofrecventa.
Tratamentul trebuie orientat spre depistarea si inlaturarea factorilor precipitanti, de exemplu corectarea hipokalemiei. In cazul TV cauzate de medicamente, primul pas este oprirea medicatiei care a produs aritmia.
Daca TV este asociata unei afectiuni cardiace preexistente este necesara abordarea terapeutica a acesteia (by-pass coronarian in cazul bolii coronariene ischemice).

Studii recente

Studii recente au evidentiat ca acizii grasi omega-3 din ton, hering, sardine si macrou, au micsorat riscul de producere a TV si a mortii subite cardiace. Intr-un studiu realizat pe un lot mic de pacienti care au avut cel putin un episod de TV, administrarea de acizii grasi omega-3 a stabilizat activitatea electrica si a scazut riscul aparitiei TV in cursul testarii electrofiziologice. Sunt necesare experimente suplimentare care sa determine daca in viitor uleiul de peste poate reprezenta o alternativa naturala a tratamentului medicamentos antiaritmic.

Precautii

In cazul aparitiei simptomatologiei specifice de TV sustinuta se va apela imediat serviciul de urgenta.
Asociatia Americana de Cardiologie recomanda reluarea condusului masinii numai dupa o perioada de 3-6 luni de la tratament in care nu au mai aparut alte episoade de TV.Vor fi evitate cafeaua si alte produse care contin cafeina (ceaiul, ciocolata, cola si alte bauturi racoritoare), deoarece pot declansa aparitia TV. De asemenea regimul dietetic predominant lichidian sau cu continut crescut proteic poate produce dezechilibre electrolitice care favorizeaza declansarea aritmiilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Ce implica defibrilarea si cine o poate face?

Prolapsul de valva mitrala

Hipertiroidismul

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem?

Cloralhidrat

Palpitatiile

Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace