Pulsul arterial este o manifestare periferica a activitatii mecanice a inimii, constand intr-o unda expansiva periodica, sincrona cu ejectia ventriculara, perceputa la palparea unei artere pe tesutul dur subiacent.
Testele de rutina includ hemoleucograma completa, VSH, sumarul de urina, biochimia, VDRL (test pentru depistarea prezentei unei infectii cu sifilis), EKG, radiografie pulmonara. Daca exista un istoric cu trauma, se efectueaza radiografii ale extremitatiilor.
Daca debutul este acut si se asociaza cu febra, se efectueaza o hemocultura pentru a exclude endocardita bacteriana. Deoarece un debut acut sugereaza embolism, trebuie cautata sursa posibila de provenienta a embolilor.
Aceasta include EKG seriat, enzime cardiace pentru a exclude infarctul miocardic, ecocardiografie pentru a exclude trombii din atrii si ventircule, monitorizarea Holter (EKG pe 24 de ore) pentru a exclude fibrilatia atriala paroxistica. Un cardiolog ar trebui consultat pentru investigatii suplimentare pentru depistarea altor surse de emboli.
Daca exista atacuri ischemice tranzitorii, se poate efectua angiografia pentru a depista stenoze la nivelul arterelor subclavii. Daca se suspecteaza un anevrism de aorta, aortografia este procedura de diagnostic preferata si trebuie realizata fara intarzieri.
Studiile Doppler ajuta la dignosticarea aterosclerozelor periferice, indiferent de localizare, dar va fi nevoie de efectuarea unei angiografii pentru a determina localizarea exacta a blocajului si pentru a stabili daca prin interventie chirurgicala se poate imbunatati situatia.