Emisie involuntara de urina (Enurezis)

Emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii de a fi curat si care nu sufera de vreo leziune organica a cailor urinare. Enurezia se deosebeste de incontinenta, in care copilul nu este curat nici ziua, nici noaptea. Enurezia este numita primara atunci cand copilul nu este in masura sa-si controleze vezica la varsta normala a curateniei, adica intre 2 si 4 ani; ea este numita secundara atunci cand survine dupa o perioada in care curatenia fusese deprinsa.


In cazul pacientilor suspectati cu afectiuni urologice, se recomanda efectuarea sumarului de urina, urografiei, cistografiei mictionale si uroculturii.
Este recomandata consultatia unui medic urolog pentru investigatiile de cistometrie.
Daca exista poliurie, se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza, profilului tiroidian si dozarea serica a calciului, fosforului, fosfatazei alcaline si parathormonului.
EEG este necesara in suspiciunea de epilepsie. Daca examenul neurologic este pozitiv se recomanda consultatia unui neurolog.
Daca toate investigatiile de mai sus sunt in limite normale, se recomanda consultatia unui psihiatru sau psiholog. De multe ori copiii au enurezis simplu, caz in care singurul lucru necesar este sa comunicam parintilor ca afectiunea va disparea odata cu instalarea pubertatii.

Citeste si despre:

Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Cand si de ce se prescriu remedii homeopate?
Cere sfatul medicului ×