Spanacul (Spinacia oleracea)

Planta legumicola si medicinala, anuala, originara din Asia Mica, de cultura la noi in tara. Frunzele sunt ovale, alungite, carnoase de culoare verde deschis. Fructul este o achena. Spanacul contine saruri minerale (fier, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, iod), vitamine (A, B, C), glucide, lipide, protide.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si semintele. Are efect hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac, laxativ, hipoglicemiant. Spanacul se utilizeaza in gastronomie, in compozitia preparatelor culinare.

Uz intern:

- hipertensiune arteriala, boli diabetice, afectiuni ale rinichilor, astenie fizica si psihica, anemie feripriva, tulburari de crestere, constipatie, rahitism, tuse, hemoptizii, convalescenta, scorbut - sub forma de infuzie, suc, consumat crud.

Uz extern:

- eczeme, ulceratii, arsuri - sub forma de comprese cu suc, cataplasma.

Contraindicatii:

- Se recomanda evitarea supradozajului in cazul reumatismului, artritei, inflamatiilor gastrointestinale.

Citeste si despre:

Fitoterapia hiperglicemiilor Beneficiile pentru sanatate ale spanacului Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Dieta o2 Alimente si bauturi care pateaza dintii Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Tratamentul intoxicatiei cu cianuri 7 salate pe care copiii le vor adora Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor 7 motive pentru care ne trezim obositi