LAMISIL, crema

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Indicatii:
Comprimate: Infectii fungice ale pielii si unghiilor produse de dermatofiti, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis si Epidermophyton floccosum. Este indicata administrarea orala de Lamisil in tratamentul dermatofitozelor (Tinea corporis, Tinea cruris si Tinea pedis) si al infectiilor pielii produse de genul Candida (ex., Candida albicans), in cazurile in care localizarea, gravitatea sau intinderea infectiei o impun. Onicomicoze (infectii fungice ale unghiilor) produse de ciuperci dermatofite. Nota: spre deosebire de forma topica, forma de Lamisil cu administrare orala nu este eficace in pityriasis versicolor. Crema: Infectii fungice ale pielii produse de dermatofiti, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis si Epidermophyton floccosum. Infectii ale pielii produse de levuri, in special din genul Candida (ex. Candida albicans). Pityriasis (Tinea) versicolor produs de Pityrosporum orbiculare (cunoscut si ca Malaessezia furfur).

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la terbinafina sau la oricare dintre excipientii continuti in crema (vezi Compozitie).

Precautii:
Comprimate: Pacientii cu disfunctie hepatica preexistenta stabila sau cu functie renala afectata (clearance de creatinina sub 50 ml/min sau creatinina serica peste 300 mol/l = 3,5 mg%) trebuie sa primeasca jumatate din doza obisnuita (vezi de asemenea Efecte adverse). Crema: Lamisil crema este destinat numai uzului extern. Trebuie evitat contactul cu ochii. A nu se lasa la indemana copiilor! Sarcina si alaptare: Studiile de toxicitate fetala si de fertilitate la animale nu sugereaza nici un efect advers. Deoarece lipseste experienta clinica la gravide, Lamisil-ul nu trebuie administrat in timpul sarcinii decat in situatiile in care beneficiile potentiale sunt mai importante decat orice risc potential. Terbinafina este excretata in laptele matern; de aceea, femeile care primesc tratament oral cu Lamisil nu trebuie sa alapteze. Daca tratamentul este topic, este improbabil ca micile cantitati absorbite prin piele sa afecteze sugarul.

Reactii adverse:
Comprimate: in general, Lamisil-ul este bine tolerat. Efectele secundare sunt blande sau moderate si pasagere. Cele mai comune sunt simptomele gastrointestinale (senzatie de plenitudine, inapetenta, greata, dureri abdominale usoare, diaree) sau formele usoare de reactii cutanate (eruptii, urticarie). Au fost relatate cazuri izolate de reactii cutanate severe (ex., sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica). Daca survine o eruptie cutanata progresiva, tratamentul cu Lamisil trebuie intrerupt. Rareori, Lamisil-ul poate produce tulburari ale functiei gustative, care se remit in cateva saptamani de la intreruperea tratamentului. Au fost descrise cazuri izolate de disfunctie hepato-biliara semnificativa. Desi nu a fost stabilita o relatie cauzala cu medicamentul, tratamentul cu Lamisil trebuie intrerupt in cazul dezvoltarii disfunctiei hepato-biliare. Crema: Ocazional, la locul aplicarii apar eritem, prurit sau senzatie de usturime, totusi, numai rareori trebuie intrerupt tratamentul din aceste motive. Aceste simptome inofensive trebuie diferentiate de reactiile alergice care sunt rare, dar necesita intreruperea tratamentului.

Compozitie:
Comprimate (marcate): terbinafina hidroclorica 125 mg (pentru copii), terbinafina hidroclorica 250 mg (pentru adulti). Crema 1%: terbinafina hidroclorica 10 mg/1 g crema, excipienti: hidroxid de sodiu, benzil alcool, monostearat de sorbitan, cetil palmitat, cetil alcool, stearil alcool, polisorbat 60, isopropil miristat, apa demineralizata.

Actiune:
Agent antifungic pentru administrare orala si topica.

Administrare:
Lamisil-ul poate fi aplicat o data sau de doua ori pe zi. inainte de aplicarea Lamisil-ului, se spala si se sterg bine suprafetele afectate. Se aplica crema in strat subtire pe pielea lezata si pe zona inconjuratoare si se freaca usor. in cazul infectiilor intertriginoase (submamare, interdigitale, intergluteale, inghinale), zona tratata poate fi acoperita cu tifon, in special noaptea. Durata medie a tratamentului: Tinea corporis, cruris: 1-2 saptamani. Tinea pedis: 2-4 saptamani. Cand se aplica de doua ori pe zi, o saptamana de tratament este de obicei suficienta. Candidoza cutanata: 1-2 saptamani. Pityriasis versicolor: 2 saptamani. Disparitia simptomelor clinice se produce de obicei in cateva zile. Administrarea inconsecventa sau intreruperea prematura a tratamentului creeaza riscul recurentei. Daca nu sunt semne de ameliorare dupa 2 saptamani, trebuie revazut diagnosticul. Utilizarea Lamisil-ului la varstnici: Nu exista dovezi ca pacientii varstnici ar necesita doze diferite sau ar fi expusi unor efecte secundare diferite de cele de la tineri. Cand se administreaza comprimate varstnicilor, trebuie luata in considerare posibilitatea afectarii functiei hepatice sau renale (vezi Precautii). Utilizarea Lamisil-ului la copii: Nu exista experienta cu preparatul oral de Lamisil la copii si administrarea sa nu poate fi recomandata. Experienta cu preparatul topic de Lamisil la copii este limitata.

Citeste si despre:

Eruptiile cutanate