AMIODARONA, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Amiodarona si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Medicamentul Amiodarona LPH 200 mg contine clorhidrat de amiodarona, o substanta activa cu proprietati antiaritmice.

Este recomandat pentru prevenirea si tratamentul anumitor tulburari de ritm cardiac.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Amiodarona LPH 200 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti

Doza de atac este de 600 mg (3 comprimate) clorhidrat de amiodarona pe zi timp de 8-10 zile.

In anumite cazuri si sub stricta supraveghere (care poate include efectuarea electrocardiogramei), medicul va poate creste doza pana la 800-1000 mg (4-5 comprimate) clorhidrat de amiodarona pe zi.

Doza de intretinere este de 1-2 comprimate pe zi, timp de 5 zile pe saptamana (cu 2 zile de pauza, neconsecutiv).

Varstnici

Medicul poate prescrie doze mai mici pentru tratamentul varstnicilor.

Utilizati comprimatele cu un volum suficient de apa.

Nu utilizati mai multe comprimate decat v-a recomandat medicul.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Amiodarona LPH 200 mg daca:

- sunteti alergic (hipersensibil) la amiodarona, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

- sunteti alergic (hipersensibil) la iod;

- suferiti de anumite tulburari de ritm si/sau de conducere cardiaca (boala nodului sinusal cu bradicardie sinusala marcata si bloc sinoatrial fara pacemaker (stimulator cardiac), bloc atrioventricular de grad mare fara pacemaker, bloc bifascicular sau trifascicular, episoade de bradicardie care provoaca sincopa);

- suferiti de hipertiroidie;

- aveti tensiunea arteriala foarte mica;

- sunteti gravida in trimestrul II sau III;

- alaptati;

- sunteti in tratament cu alte medicamente, care pot determina torsada varfurilor (tulburare grava de ritm cardiac), de exemplu bepridil, difemanil, cisaprida, disopiramida, hidrochinidina, chinidinice, forme i.v. de eritromicina, mizolastina, sultoprida, vincamina administrata intravenos, sotalol, dofetilida, ibutilida, bretilium, sparfloxacina. Daca nu stiti sigur daca ati suferit sau suferiti de oricare dintre afectiunile mentionate mai sus, trebuie sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Amiodarona LPH 200 mg daca:

- suferiti de afectiuni ale ficatului (medicul va poate recomanda doze mai mici);

- sunteti varstnic (puteti fi mai sensibil la efectele amiodaronei asupra functiilor tiroidei, iar anumite reactii adverse pot aparea mai frecvent);

- suferiti o interventie chirurgicala;

In timpul tratamentului cu Amiodarona LPH 200 mg trebuie sa evitati expunerea la razele solare. Trebuie sa va protejati prin purtarea de imbracaminte adecvata si prin aplicarea produselor cosmetice cu factor de protectie solara mare pe suprafetele de piele expuse.

Trebuie sa semnalati medicului dumneavoastra aparitia unei senzatii neobisnuite de sufocare, a unei dificultati in respiratie sau a tusei uscate izolata sau asociata cu alterarea starii generale, aparitia unei stari de oboseala sau a febrei inexplicabile sau prelungite, a diareei, pierderii in greutate, a durerilor musculare, a scaderii acuitatii vizuale sau reaparitia ritmului cardiac prea rapid.

Inaintea si pe parcursul tratamentului, medicul va poate solicita efectuarea anumitor analize de sange, controlul aparatului respirator, radiografii pulmonare, efectuarea electrocardiogramei, si a unor examene oftalmologice.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul va decide daca este sigur sa utilizati Amiodarona LPH 200 mg cu alte medicamente.

Folosirea Amiodarona LPH 200 mg cu alimente si bauturi

Sucul de grapefruit poate creste concentratia de amiodarona in sange. Trebuie sa evitati consumul de suc de grapefruit pe durata tratamentului cu Amiodarona LPH 200 mg.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Se recomanda evitarea utilizarii Amiodarona LPH 200 mg in primul trimestru de sarcina

Este contraindicata administrarea de Amiodarona LPH 200 mg in trimestrul doi sau trei de sarcina si in perioada de alaptare.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu amiodarona, pot sa apara (mai ales la inceput), somnolenta, oboseala, vertij, care pot sa afecteze capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje.

Comprimatele de Amiodarona LPH 200 mg contin lactoza. Daca medicul v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amiodarona LPH 200 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tulburari oculare: vedere neclara, scaderea acuitatii vizuale, sensibilitate la lumina, ochi uscati, perceptie de halou colorat.

Afectiuni ale pielii: sensibilitate crescuta la lumina solara, aparitia unei coloratii albastre-gri a zonelor de piele expuse (in cazul tratamentului pe termen lung), eruptii pe piele (tranzitorii), caderea parului si dermatita exfoliativa.

Turburari respiratorii: tuse persistenta, dificultate in respiratie si/sau febra (acestea pot fi semne ale aparitiei inflamatiei sau fibrozei pulmonare).

Tulburari hepatobiliare: afectarea ficatului cu icter (colorarea in galben a pielii si ochilor), hepatita cronica (in cazul tratamentelor prelungite).

Tulburari ale sistemului nervos: senzatie de amorteala, intepaturi si furnicaturi, durere si slabiciune musculara, tremor, tulburari de mers si miscare, cosmaruri, tulburari de somn, durere de cap, vertij.

Tulburari ale tiroidei: hipertiroidie cu aparitia unei stari de agitatie accentuata si/sau scadere in greutate sau hipotiroidie cu stare de oboseala accentuata, somnolenta si/sau cresterea in greutate.

Tulburari cardiace: ritm anormal al batailor inimii, insuficienta cardiaca congestiva, bradicardie (puls scazut).

Tulburari vasculare: inflamarea vaselor de sange.

Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, alterarea gustului, constipatie, lipsa poftei de mancare.

Tulburari ale aparatului genital: impotenta, inflamarea dureroasa a testiculelor.

Tulburari ale sangelui: trombocitopenie (cu sangerari frecvente, aparitia de echimoze), anemie aplastica sau hemolitica (cu senzatie de oboseala, paloare).

Amiodarona LPH 200 mg poate uneori provoca reactii adverse de care este posibil sa nu fiti constient, precum modificari ale electrocardiogramei, cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice si creatininei.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Amiodarona

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Amiodarona LPH 200 mg dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa din Amiodarona LPH 200 mg este clorhidrat de amiodarona.

Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K 30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu.

Ambalaj

Comprimate neacoperite biconvexe, de culoare alba, cu diametrul de 9 mm, avand gravate pe una din fete specificatia A si 200 separate de o linie mediana.

Ambalaje

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricant

S.C. LaborMed Pharma S.A.

Data ultimei verificari a prospectului - Ianuarie, 2009

Citeste si despre:

Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Cum evitam infectiile urinare vara? Vacante sanatoase – unde sa mergi? Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii