Afectiuni probabile

Pitiriazis rosea - Dermatoza caracterizata printr-un eritem (roseata difuza) si printr-o foarte fina descuamare. Termenul de pitiriazis desemneaza diferite afectiuni cutanate fara legatura unele cu altele.

Eczema -
Afectiune cutanata alergica, acuta sau cronica, caracterizata prin zone rosii suprainaltate de mici vezicule lichidiene deosebit de pruriginoase.

Dermatita de contact -
Este o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. Dermatita de contact nu este contagioasa si nici nu are potential malign. Tegumentul este afectat in special la nivelul mainilor, talpilor si al regiunii inghinale. Dermatita de contact poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati.

Sifilis secundar -
Consta in eruptii cutanate asociate unui sindrom gripal (febra, oboseala, curbaturi, dureri de cap) si o poliadenopatie (umflare generalizata a ganglionilor limfatici). Acest stadiu survine la doua luni pana la patru ani dupa inceputul bolii. Aceasta prima eruptie (prima inflorire, ori sifilisul secundar precoce sau florid) este o rozeola (pete rozalii) adesea putin vizibila. O a doua eruptie (a doua inflorire, sau sifilisul secundar tardiv) consta in sifilide, mici ridicaturi brun-rosietice infiltrate, adesea macerate. Aparitia lor se asociaza adesea cu semne generale (febra, dureri de cap, oboseala), cu o atingere hepatica cu icter, cu dureri osoase. In timpul acestei perioade, o atingere renala (glomerulonefrita) sau oculara (scaderea acuitatii vizuale) este, de asemenea, posibila, la fel ca si o atingere cutanata (altemanta petelor inchise la culoare si a petelor decolorate in jurul gatului, denumite colierul lui Venus). Stadiului secundar ii urmeaza o perioada in timpul careia subiectul infectat nu prezinta nici un semn de infectie. Aceasta perioada de latenta poate dura pana la mai multe zeci de ani. In anumite cazuri, sifilisul este latent din capul locului , adica nu se manifesta nici prin sancru, nici prin vreun alt simptom obisnuit al sifilisului primar sau secundar.

Eruptie medicamentoasa -
Aparitie, cel mai des brusca, a leziunilor cutanate sau ale mucoaselor in urma administrarii unor medicamente.

Dermatita actinica -
Dermatita eritematoasa sau eczematoasa cronica localizata la nivelul fetei sa suprafetelor cutanate expuse la radiatii ultraviolete (soare). De regula afecteaza persoanele cu varste de peste 50 ani. Majoritatea pacientilor se vindeca spontan, insa dupa perioade indelungate care pot dura si cativa ani.