Afectiuni probabile

Carcinom bazocelular - Tipul cel mai frecvent, ce apare in 75% din cazurile de carcinom epitelial (invelisul extern al corpului, format din mai multe straturi). Poate sa invadeze pielea normala si sa-i modifice aspectul, sa distruga tesuturile profunde, ca muschii si oasele. Carcinomul bazocelular metastazeaza (afectarea altor organe la distanta de leziunea primara) in putine cazuri.

Sifilis -
Boala infectioasa transmisibila pe cale sexuala cauzata de o bacterie, Treponema pallidum. Treponema palida este o spirocheta, bacterie de forma helicoidala, deosebit de mobila multumita aparatului sau locomotor intern. Descoperirea ei dateaza din 1906.

Lupus eritematos sistemic -
Este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. In cazul majoritatii bolnavilor, monitorizarea bolii si administrarea unui tratament de intretinere controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor.

Ulcer diabetic -
Plaga persistenta a gambei, de origine circulatorie. Ulcerul gambei este cauzat de diabet necontrolat.

Ulcer ischemic -
Plaga persistenta a gambei, de origine circulatorie. Un ulcer al gambei este cauzat de cele mai multe ori de o insuficienta venoasa (acumulare de sange in vene) a membrelor inferioare consecutiva unei flebite mai vechi sau mai recente sau unor varice (atunci se vorbeste de un ulcer varicos). Plagile care au alte cauze (infectie locala, cancer) sunt numite ulceratii. Toti factorii care favorizeaza leziunile vasculare predispun la ulcere: sarcina, profesie care obliga la stationarea indelungata in picioare, pentru ulcerele venoase.

Pyoderma gangrenosum -
Afectiune a pielii, care consta in aparitia unor ulceratii la nivel cutanat, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Etiologia este incomplet cunoscuta; se presupune ca ar fi o tulburare a sistemului imunitar.

Ectima -
Infectie cutanata caracterizata printr-o ulceratie care survine cel mai des pe membre. Ectima, provocata de o bacterie, streptococul, afecteaza in general subiectii debilitati. Ea se traduce printr-o ulceratie cu coji a pielii. Antibioticele (peniciline), luate in urgenta si in doze mari, permit oprirea infectiei. Ingrijirile locale sunt cele ale unei ulceratii (curatire locala, pansamente antiseptice).