Afectiuni probabile

Microcefalie - Micsorare excesiva a capului in raport cu perimetrul cranian mediu al indivizilor de aceeasi varsta si de acelasi sex. In caz de insuficienta a dezvoltarii creierului, prognosticul este, in general, rezervat, cu o intarziere a dezvoltarii mintale de un grad variat. El este mai bun in caz de ingustare a cutiei craniene, dezvoltarea neurologica si mintala fiind sensibil normale; craniul ramane totusi deformat la adult. La nevoie, mai ales atunci cand exista hipertensiune intracraniana, se realizeaza o interventie chirurgicala (desprinderea oaselor craniului pentru a permite creierului sa se dezvolte normal).

Atrofie musculara -
Degenerare morfologica si functionala a unui muschi, cauzata de tulburari de nutritie sau de inactivitate.

Hidrocefalie -
Crestere a cantitatii de lichid cefalorahidian, provocand o dilatare a cavitatilor encefalului. In general, un obstacol, adesea o tumora, este ceea ce impiedica lichidul din ventricule sa se scurga normal si sa iasa spre meninge (hidrocefalie necomunicanta). Mai rar, hidrocefalia este cauzata de o hipersecretie a ventriculelor sau de un defect de resorbtie de catre meninge (hidrocefalie comunicanta). ?
Primul tratament, la nevoie de urgenta, priveste simptomele si consta intr-o derivatie ventriculara chirurgicala: un cateter (un tub fin) face sa comunice ventriculele cerebrale cu toracele sau cu abdomenul si permite in acest mod lichidului astfel drenat sa se scurga in regiunile in care va fi resorbit. Tratamentul cauzei, daca este posibil, este realizat in cel de al doilea timp (ablatia unei tumori).

Diplegie spastica (sindrom Little) -
Reprezinta o infirmitate motorie cerebrala ce apare din primele luni ale vietii, de cele mai multe ori la copiii prematuri sau victime ale unei nasteri dificile care a antrenat o insuficienta a oxigenarii creierului. Copilul atins de sindromul lui Little are, in general, o dezvoltare intelectuala normala. Dar el prezinta o redoare extrem de marcata a membrelor inferioare si, uneori, a membrelor superioare. Tratamentul consta in urmarirea copilului de catre o echipa pluridisciplinara cuprinzand medic, ortopedist, kineziterapeut si specialist in reeducarea motorie.

Alte cauze de retard mental -
Trisomia 18 ( Anomalie cromozomiala caracterizata prin prezenta unui cromozom 18 suplimentar. Se poate manifesta prin: retard mental sever, retard de crestere, hipotonie si hipoplazie musculara, deformari scheletice, malformatii cardiace, pulmonare, renale etc.), boala Canavan (Afectiune genetica caracterizata printr-o anomalie neurologica innascuta, cu degenerescenta spongiforma a substantei albe cerebrale. Simptome ca retard mental si pierderea abilitatilor motorii sunt evidente la varste fragede, decesul putandu-se produce intre 4 si 20 de ani); Sindromul Gillespie Boala genetica rara, caracterizata prin anomalii cerebrale si oculare: aniridie partiala sau completa, ataxie cu hipotonie, retard mental si motor. Se transmite recesiv autosomal.