Afectiuni probabile

Tumora de foramen magnum - Formatiune tumorala situata in foramen magnum. Foramen magnum este un orificiu mare la baza craniului, prin care structurile creierului se continua cu maduva spinarii.

Mielita transversa - Inflamatia maduvei spinarii de la un capat la altul al unui nivel al maduvei. Poate debuta prin: dureri de spate, urticarie, dureri de cap, slabiciune, amorteala si/sau furnicaturi in picioare si o stare generala de disconfort . Pot aparea si paralizii, pierderea simturilor si disfunctii ale intestinului si vezicii urinare. Cauzele sunt variate: boli autoimune, infectii virale sau bacteriologice dar uneori cauza ramane necunoscuta.

Tabes dorsalis - Neurosifilis, infectie sifilitica a sistemului nervos, ce apare dupa 5-20 de ani dupa infectia initiala.

Anemie pernicioasa - Anemie rezultand dintr-o proasta absorbtie a vitaminei B12 in stomac. Boala lui Biermer se intalneste mai ales in a doua jumatate a existentei. Aceasta este o boala autoimuna cauzata de distrugerea celulelor gastrice care secreta acidul clorhidric si factorul intrinsec, absenta celui din urma provocand o proasta absorbtie a vitaminei B12. In afara rolului sau in sistemul nervos, vitamina B12 este indispensabila sintezei ADN-ului, absenta sa are consecinte importante, indeosebi asupra vietii tesuturilor in diviziune celulara rapida, ca maduva osoasa, si antreneaza o diminuare a numarului polinuclearelor neutrofile (globule albe care intervin in lupta impotriva infectiilor) si a plachetelor, precum si aparitia de megaloblaste (globule rosii de marime mai mare decat cea normala).

Ataxie Friedreich - Boala degenerativa ereditara a maduvei spinarii, ce debuteaza in general la pubertate si este progresiva. Desi foarte rara, este cea mai frecventa dintre degenerescentele spinocerebeloase (afectand maduva spinarii si creierul mic). Debuteaza de regula prin dificultati la alergat si la mers. Simptomele cele mai caracteristice se observa cativa ani mai tarziu: ataxie (incoordonarea miscarilor), pareza (diminuarea fortei musculare) predominant la membrele inferioare, abolirea reflexelor, afectarea sensibilitatii profunde (subiectul, cu ochii inchisi, nu poate spune in ce pozitie se gaseste). Acestor semne neurologice li se asociaza un sindrom dismorfic, constituit de cele mai multe ori din scobirea mai accentuata a boltei plantare, mai putin frecvent printr-o cifoscolioza (deformarea coloanei vertebrale). In plus, mai exista si tulburari ale ritmului cardiac.

Spondiloza cervicala - Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite, ciocuri de papagal) la nivelul corpilor vertebrali. Alterarile biochimice ale cartilajelor articulare si discurilor intervertebrale nu se datoresc exclusiv imbatranirii tesuturilor. In marea majoritate a cazurilor apar in urma tulburarii in mecanica articulara declansata de obezitate, scaderi ale tonusului muschilor scheletali sau pozitii vicioase in timpul muncii.