Afectiuni probabile

Neuropatie periferica - Afectiune determinata de afectarea nervilor periferici, senzitivi si/sau motori. Este caracterizata prin tulburari de sensibilitate, slabiciunbe musculara cu atrofie, alterarea reflexelor osteo-tendinoase si simptome vasomotorii. Cauzele cele mai comune sunt: diabetul, alcoolismul, medicamente, infectii.

Hernie de disc -
Proeminare a discului intervertebral in afara limitelor sale normale. Hernia discala survine de cele mai multe ori intre 20 si 30 ani. Ea priveste discul intervertebral care este constituit din doua parti: un nucleu gelatinos central (nucleus pulposus) si un inel de fibre periferice care leaga cele doua vertebre una de alta. Daca inelul este fisurat, nucleul trece spre exterior dand nastere unei proeminente in afara coloanei vertebrale si comprimand de cele mai multe ori o radacina nervoasa, chiar maduva spinarii.

Tumora la nivelul cozii de cal -
Tumora a zonei anatomice situate in partea inferioara a maduvei spinarii, de unde pornesc un pachet de fibre nervoase ce se distribuie la sfinctere, vezica urinara si rect.

Atrofie musculara peroneala -
Cunoscuta si sub denumirea de boala Charcot-Marie-Tooth, este o neuropatie periferica, fiind inclusa in termenul general de „neuropatie senzitivo-motorie". Este o boala genetica, ereditara, degenerativa. Evolutia este lent-progresiva, cu slabirea musculaturii mai intai in extensorii degetelor de la picioare, apoi cuprinde muschii peronieri si posteriori ai gambei in sus, atrofierea progresand pana in treimea inferioara a coapsei, rezultand un aspect numit „picior de cocos". Pot apare si contractii fibrilare discrete si rare in muschii pe cale de atrofiere. Se vor instala deformari ale piciorului (pes varus, pes equino varus), o arcuire a talpii, acompaniata uneori de rotirea labei piciorului.