Afectiuni probabile

Scleroza multipla - Afectiune neurologica cronica, demielinizanta, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici.

Tumora medulara - Formatiune tumorala (benigna sau maligna) la nivelul maduvei spinarii.

Ocluzia arterei spinale anterioare
- Blocarea lumenului (prin tromb sau embol) unei artere de la nivelul maduvei spinarii (arterei spinale anterioare).

Trauma medulara (traumatism al maduvei spinarii)

Fractura vertebrala  - Fractura a uneia sau mai multor  vertebre.

Siringomielie - Boala rara caracterizata prin prezenta in maduva spinarii a unei cavitati lichidiene patologice independente de canalul ependimului. Cavitatea este localizata in substanta cenusie, in centrul partii de sus a maduvei; ea distruge fibrele nervoase care deservesc sensibilitatea pielii la temperatura si la durere.

Ataxia Friedreich - Ataxia este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de coordonare a miscarilor si tulburari de mers datorate incapacitatii creierului de a mai asigura postura, forta si directia miscarilor. Ataxia Friedriech este un tip de ataxie ereditara caracterizata prin dismetrie, asinergie si spasticitate a membrelor.

Anemie pernicioasa - Anemie rezultand dintr-o proasta absorbtie a vitaminei B12 in stomac. Boala lui Biermer se intalneste mai ales in a doua jumatate a existentei. Aceasta este o boala autoimuna cauzata de distrugerea celulelor gastrice care secreta acidul clorhidric si factorul intrinsec, absenta celui din urma provocand o proasta absorbtie a vitaminei B12. In afara rolului sau in sistemul nervos, vitamina B12 este indispensabila sintezei ADN-ului, absenta sa are consecinte importante, indeosebi asupra vietii tesuturilor in diviziune celulara rapida, ca maduva osoasa, si antreneaza o diminuare a numarului polinuclearelor neutrofile (globule albe care intervin in lupta impotriva infectiilor) si a plachetelor, precum si aparitia de megaloblaste (globule rosii de marime mai mare decat cea normala).