Tranchilizant major

medicament activ asupra psihismului, utilizat in mod deosebit in tratamentul psihozelor.

Indicatii - neurolepticele sunt prescrise in caz de psihoza (indeosebi schizofrenie si psihoza maniacodepresiva), de depresie cu agitatie, de confuzie mintala, de delir, de anxietate, de agitatie prin dereglare psihologica.
Neurolepticele permit bolnavului sa duca o viata relativ normala in cadrul societatii, in afara spitalelor psihiatrice.
Alte indicatii sunt insomnia, tusea, varsaturile, sughiturile rebele, durerile intense, pregatirea pentru anestezie.

Contraindicatii - neurolepticele sunt contraindicate in caz de alergie la produsul activ. Este periculos sa fie asociate cu alcool.

Efecte nedorite - Acestea sunt de ordin neuropsihic (somnolenta, necoordonare a miscarilor, sindorm parkinsonian), neurovegetativ (hipotensiune arteriala, uscaciune a gurii, constipatie, retentie de urina) sau hormonal (luare in greutate, impotenta, frigiditate, oprire a fluxului menstrual).
Sinonim: neuroleptic.

Citeste si despre:

Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Alcoolul, 'alimentul' toxic Reabilitarea post accident vascular cerebral Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala Sindromul neuroleptic malign Interactiunea alimentelor cu medicamentele Depresia - optiuni terapeutice Cleptomania Mituri legate de tulburarea bipolara Totul despre impotenta