Toxoplasmoza

boala parazitara cauzata de infestarea cu un protozoar (parazit unicelular), toxoplasma, ori toxoplasma gondii, parazit al intestinului pisicii si al altor diferite specii animale.

Diferite tipuri de toxoplasmoza
- Toxoplasmoza congenitala, destul de rara, este transmisa de femeia gravida fatului. Nivelul de contaminare in cursul sarcinii este variabil, dar riscurile intampinate de fat sunt mai mari la inceputul sarcinii (exista un procent de 4% de risc de contaminare fetala in cursul primului trimestru al sarcinii, cu consecinte mai mici). Toxoplasmoza poate fi responsabila de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare si hepatice la copil. Cele mai frecvente, cele ale ochiului, se manifesta printr-o corioretinita (inflamatie a coroidei si a retinei) care survine adesea in adolescenta.
- toxoplasmoza dobandita este o boala frecventa in toate tarile dezvoltate. Ea este aproape intotdeauna benigna la copii, la adolescenti si la adultii sanatosi.

Contaminare - toxoplasma gondii se multiplica in celulele intestinului pisicii. ouale (oocitele) sunt depuse pe sol in excrementele animalului.
Contaminarea se face in diferite moduri: prin mainile care transporta alimentele contaminate cu materiile fecale ale pisicii (legume, de exemplu); prin ingestia de carne insuficient pregatita termic (oaie, vita), continand gramezi de toxoplasme; prin transmitere transplacentara: femeia insarcinata ingera parazitul si il transmite fatului prin placenta.

simptome si semne - In majoritatea cazurilor, sistemul imunitar furnizeaza o protectie suficienta fata de protozoar, astfel incat infectia nu provoaca nici un simptom. La unii subiecti, toxoplasmoza poate antrena febra, adenopatii si stare de oboseala.

Diagnostic - Prezenta anticorpilor specifici in sange permite diagnosticarea unei toxoplasmoze. In caz de dubiu, este efectuata o punctie de lichid amniotic sau de sange fetal la femeia gravida.

tratament - Vindecarea spontana este un lucru obisnuit si este preferabil, daca este vorba de fetita sau de o tanara in stare buna a sanatatii, ca ea sa nu urmeze un tratament in scopul dobandirii de anticorpi care ar putea sa o protejeze in cursul viitoarelor sale sarcini. tratamentul face apel la administrarea de antibiotice si de corticosteroizi; acesta nu este necesar decat in cazul femeii gravide, al copiilor nascuti purtatori ai unor simptome grave, al subiectilor imunodeficienti si al persoanelor atinse de corioretinita.

Prevenire - Depistarea anticorpilor antitoxoplasma este obligatorie la orice femeie gravida, inca de la inceputul sarcinii. De asemenea, aceasta depistare trebuie practicata, daca este posibil, inainte de sarcina cu scopul de a asigura o supraveghere regulata a viitoarei mame si de a prescrie la nevoie un tratament de indata ce anticorpii apar in sange.
In afara acestei supravegheri, o femeie gravida trebuie sa ia precautii in ce priveste consumul de carne care trebuie sa fie bine prelucrata termic, sa evite sa schimbe asternutul sau ladita cu nisip a pisicilor, sa-si spele cu atentie mainile dupa un eventual contact cu excrementele animalului, ca si dupa orice manipulare a pamantului sau a alimentelor care pot contine oocite de toxoplasma.

Citeste si despre:

Toxoplasmoza Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Sindromul TORCH Intoxicatia alimentara Hipopituitarismul Femeia insarcinata Sarcina: ce alimente trebuie evitate Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Legea privind dispozitivele medicale