Sistemul HLA

Compatibilitate a tesuturilor de origine diferita bazandu-se pe caracteristicile antigenice de care depinde succesul unei grefe. genele care guverneaza sinteza acestor antigene sunt situate pe cromozomul 6 si sunt cunoscute sub numele de complex major de histocompatibilitate (CMH) sau sistemul hla (Human Leucocyte Antigens). genele sistemului hla sunt repartizate in doua clase: genele clasei I codifica antigenele de histocompatibilitate prezente in toate celulele nucleate ale organismului si sunt clasate in 3 grupe (A, B si C); genele din clasa II comanda sinteza antigenelor prezente doar in anumite celule ale sistemului imunitar (monocite, macrofage, limfocite B) si sunt, de asemenea, repartizate in 3 grupe (DR, DQ si DP), Actualmente se cunosc mai mult de 120 gene diferite ale sistemului HLA.

Importanta in medicina -Fiecare individ poseda deci diferite grupe HLA. Parintii transmit fiecaruia dintre copiii lor o jumatate din genele lor. In interiorul unei aceleiasi familii, copiii pot sa fi mostenit grupe identice in totalitate (ei sunt numiti HLA identici), jumatate din gene (sunt numiti semiidentici), sau pot sa nu aiba nici un grup in comun (ei sunt atunci HLA diferiti), Pentru doi subiecti neinruditi, probabilitatea de a avea comune toate grupele HLA este mica.
Succesul unei grefe se bazeaza in mare parte pe sistemul de histocompatibilitate. Cu cat diferentele HLA sunt mai mari, cu atat reactiile de respingere sunt mai intense. In plus, atunci cand un subiect a fost in contact cu antigenele de histocompatibilitate pe care nu le poseda, de exemplu in cursul unei transfuzii sangvine, al unei grefe anterioare sau al unei sarcini, el poate dezvolta anticorpi, zisi limfocitotoxici, indreptati impotriva antigenelor care ii sunt straine: se vorbeste de imunizare anti-HLA. Prezenta unor astfel de anticorpi face mai dificila realizarea unei grefe.
Sinonim
: histocompatibilitate.

Citeste si despre:

Cauze imunologice de infertilitate Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Genetica diabetului Informatii esentiale despre transplantul de organe Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac Legea privind dispozitivele medicale Intoleranta la gluten Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante Hepatita autoimuna Nevrita optica