Sinoviala

Membrana care tapeteaza interiorul capsulei articulatiilor mobile.
Sinoviala este inconjurata de capsula sinoviala si de ligamente. Ea contine si produce un lichid lubrifiant denumit sinovie, care faciliteaza alunecarea suprafetelor articulare.
Atunci cand sinoviala este deteriorata, de exemplu, din cauza unei boli inflamatorii (poliartrita reumatoida), unei infectii, unei tumori etc. se pot practica o sinovectomie (ablatia sinovialei) sau o sinoviorteza (injectarea intraarticulara a unei substante care vizeaza distrugerea sinovialei.
Franjele sinovialei sunt deformatii fiziologice care proemina in cavitatea articulara si acopera golurile care se formeaza in cursul anumitor miscari. Ele mai pot fi si patologice, hipertrofiate din cauza, de exemplu, a unui conflict mecanic sau consecutive unei proliferari a sinovialei, de origine tumorala sau inflamatorie.

Teaca sinoviala - Aceasta este o membrana seroasa subtire care inconjoara tendoanele (indeosebi pe cele ale muschilor flectori si extensori ai degetelor de la maini si de la picioare), permitand alunecarea lor.

Citeste si despre:

Sindromul plicii sinoviale a genunchiului Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare Chistul sinovial, depistat adesea accidental. Care sunt simptomele? Chistul sinovial popliteu Baker Indicatiile opioidelor in osteoartrita Artrita reumatoida Producerea si prevenirea reumatismelor degenerative ale membrelor (artroza membrelor) Mituri legate de poliartrita reumatoida Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Ce este artroza?