Muscatura

plaga provocata de dintii unui animal sau ai unei fiinte umane care musca. Principalele riscuri legate de muscaturile animalelor sunt distrugerile de tesuturi si infectiile. Dintii animalelor mari pot sfarama tesuturile osoase si pot sectiona sau rupe vasele sangvine, provocand hemoragii mari si o stare de soc
Microbii care misuna pe botul sau in gura animalelor constituie cauza infectiilor secundare, mai ales daca leziunile tisulare sunt intinse. Cele doua riscuri infectioase majore sunt cele ale tetanosului si rabiei.

Tratament - Orice muscatura trebuie sa fie tratata. Plaga trebuie curatata cu grija (sub anestezie, daca este necesar) si nu trebuie inchisa (mai curand sa fie pansata decat suturata), deoarece o rana inchisa favorizeaza dezvoltarea microbilor transmisi prin muscatura. Se utilizeaza antibiotice in scop preventiv si o protectie antitetanica (ser, vaccin).
Consecintele unei muscaturi veninoase depind de specia animala in cauza, de marimea animalului, de cantitatea de venin injectata si de varsta si starea de sanatate a victimei. Exista seruri antiveninoase specifice pentru a combate efectele diferitelor veninuri.

Citeste si despre:

Tratamentul muscaturilor umane Primul ajutor in cazul muscaturilor umane Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Boala muscaturii de pisica: simptome si tratament Cum este diagnosticata muscatura de paianjen? Muscaturile de capuse Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse Cat de periculoasa este muscatura de capusa