Limfadenita

boala care consta in inflamarea ganglionilor limfatici. O adenita este cel mai adesea de origine infectioasa: ea poate fi virala (mononucleoza infectioasa), parazitara (toxoplasmoza), cauzata de un germene obisnuit sau piogen (generator de puroi: adenita supurata cu aparitia de adenoflegmoane), sau de bacilul lui Koch (adenita tuberculoasa). Localizarile obisnuite ale adenitei sunt pe gat, subsuoara, plica inghinala, dar unele sunt mai profunde, mediastinale sau abdominale, si pot comprima organele din vecinatate.

Simptome si evolutie - Cel mai adesea o adenita nu provoaca nici un simptom. Uneori se manifesta prin dureri abdominale si febra. Boala cea mai caracteristica, adenita mezenterica, frecvent de origine virala, se intalneste la copil, care simuleaza o criza de apendicita.

Tratament - Tratamentul consta in administrarea de analgezice, pentru a calma durerile, de antipiretice, pentru a scadea febra, si de antibiotice cand infectia este de natura microbiana.


Sinonim: adenita.

Citeste si despre:

Limfadenita mezenterica Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Apendicita Faringita bacteriana - informatii esentiale Muscaturile de capuse Abcesul periamigdalian Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Cancerul de piele sau melanomul Inflamatia ganglionilor limfatici